Po mnoha letech uvidíte v hospitalu Kuks kompletní cyklus 37 obrazů Ze života sv. Jana z Boha

6. červen 2021 09:15

Po několika desítkách let mohou lidé v prostorách hospitalu Kuks opět vidět obrazy cyklu Ze života sv. Jana z Boha. Jde o ucelenou sbírku více než třiceti pláten, které byly dosud uložené v hospitálním depozitáři. Čtyři z nich jsou dokonce po kompletním zásahu restaurátorů.

„Tady právě stojíme u jednoho obrazu, který nám před pár dny přivezli z restaurátorské dílny," říká Vojtěch Krátký ze Správy hospitalu Kuks a rozbaluje hodně velký obraz.

Jde o jeden z mnoha obrazů na této chodbě.
„Těch obrazů je tady celkem 37, pochází zhruba z poloviny 18. století od neznámého autora. A je to cyklus Ze života sv. Jana z Boha."

Každý z obrazů má svůj specifický příběh

„Každý z jednotlivých obrazů cyklu zobrazuje nějaký zázrak v životě svatého Jana z Boha. Obrazy začínají jeho narozením a končí jeho smrtí."

Čtěte také

V čem jsou obrazy vzácné? To je otázka na správce depozitáře Milana Horáka.
„Unikátní jsou v tom, že ten cyklus je tak rozsáhlý. Tedy počet obrazů, jejich velikost a to, že byly opravdu až do 20. století pověšeny v této horní chodbě."

„Teď se nám z restaurátorské dílny vrátily čtyři obrazy. Jsou 300 let staré, takže potřebují péči. Například některá plátna byla v rámech špatně usazena a některá měla už na sobě dokonce trhliny. Takže budeme pokračovat postupně v dalším restaurování."

Jaký je časový rozvrh restaurování?

„Myslíme si, že by vše mohlo pokračovat tak, jak to bylo nastaveno. Tedy pro další čtyři obrazy by si měli restaurátoři přijet zřejmě na podzim."

Čtěte také

Další z obrazů už je zpátky na stěně. Kastelán Libor Švec se zamýšlí nad tím, po kolika letech se vlastně vrací obrazy na tuto stěnu.
„Chodbu v prvním patře jsem opravdu zažil jen bílou. A to je také její zajímavost, protože víceméně kopíruje chodbu pod námi v přízemí. Tu návštěvníci znají, protože se tam nacházejí výjevy z cyklu Tance smrti, což jsou nástěnné malby."

„Kdežto tato chodba v prvním patře, i podle zjištění restaurátorských sond, nebyla malována. Byť historicky spojovala konvent s hospitalem. Když se podíváme dozadu, tam byly pokoje milosrdných bratří, kterých bylo většinou 12 v místním hospitalu."

Po mnoha letech uvidíte v hospitalu Kuks kompletní cyklus 37 obrazů Ze života sv. Jana z Boha

„A také zde byly ložnice chovanců, většinou po 15 mužích. Tedy po této chodbě zhruba ještě před 100 lety mohli chodit chovanci hospitalu společně s milosrdnými bratry."

Webové stránky hospitálu Kuks vám poskytnou všechny potřebné informace.

Barokní hospital v Kuksu je pro návštěvníky otevřen od 1. června a to každý den, kromě pondělí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související