Horští záchranáři v Krkonoších se připravují na letní sezónu. Co vše to pro ně znamená?

13. květen 2019 11:27

Výměna zimní techniky za letní, kontrola výbavy, školení. Tak vypadají přípravy horských záchranářů v Krkonoších na letní sezónu. Tradičně očekávají velký nápor turistů hlavně o letních prázdninách, a to nejen z Česka, ale také ze sousedních zemí. 

Na horách vždy jen bezpečně! To je heslo náčelníka krkonošské horské služby Pavla Jirsy

Náčelník horské služby Krkonoše Pavel Jirsa ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Náčelník horské služby Krkonoše Pavel Jirsa v naší radioporadně. Téma: po horách vždy bezpečně. Jaká jsou jeho doporučení pro turisty, kteří míří do Krkonoš a obecně na hory? Jak se mají chovat, aby nemuseli vyhledat pomoc záchranářů?

„Používáme jiné svozné a transportní prostředky. Takže nyní připravujeme letní sezónu," říká náčelník horské služby v Krkonoších Pavel Jirsa.

Kromě kontroly a přípravy techniky a veškerého vybavení, záchranáři také uklízí tyčová znamení, kterých jsou po celých horách desítky.
„Chodíme po horách a sbíráme tyče, v rámci terénu co v zimě popadalo, abychom je mohli zase na podzim doplňovat."

Důležitá je podle Pavla Jirsy také teoretická příprava. Proto členové horské služby absolvují v těchto dnech různá školení.
„Zdravotní školení a nyní v průběhu onoho jarního období budou také školení, která máme celorepublikově, jako týdenní školení horské služby."

Podle Jaromíra Forsta z horské služby Šumava velká školení rozhodně mají smysl

Úrazů je nyní minimum. Protože návštěvnost našich nejvyšších hor není ještě v těchto dnech příliš vysoká. Ale některé zásahy, především na hřebenech hor, kde leží stále ještě kolem 80 centimetrů sněhu, jsou hodně náročné.

„Jsou místa, kde při řešení úrazu musíme jednak jít pěšky, protože není tam není sníh. Ovšem následně je zase další úsek, který je stále ještě se sněhem. Takže je to z tohoto pohledu pro nás složitější," vysvětluje Pavel Jirsa.

Lékaři a záchranáři v Královéhradeckém kraji řeší přes léto víc úrazů. Jaké konkrétně?

Letecká záchranka. Ilustrační foto

Letní prázdniny jsou nejen ve znamení dovolených a odpočinku, ale také úrazů. Víc jich zaznamenávají operátoři tísňové linky 155 a následně i záchranáři a lékaři. Mezi typické problémy, které musí řešit, jsou úrazy způsobené pádem na kole.

V Krkonoších slouží celou letní sezónu 17 stálých zaměstnanců horské služby. O víkendech a o svátcích pomáhají také dobrovolní členové.

Nejvíc vytíženi budou záchranáři tradičně o letních prázdninách. kdy do Krkonoš míří tisíce turistů. A rok od roku jich přibývá.
„Je tím pádem dán i zvýšený počet letních úrazů. My se přes tu letní sezónu nejvíce setkáváme v Krkonoších s poraněním vzniklým z pěší turistiky."

Turisté by se měli před každou túrou patřičně vybavit a hlavně se informovat o vývoji počasí. To se může v Krkonoších změnit z hodiny na hodinu.

Spustit audio

Související