Jak funguje v Královéhradeckém kraji česko-polská spolupráce hasičů, záchranářů a policie?

30. květen 2017

Záchranáři, hasiči a policisté z Královéhradeckého kraje nezasahují jen na českém území. Čas od času mají zásahy také v Polsku. Poslední takový případ je starý necelé dva dny. 15 kilometrů od hranic měli v neděli dva čeští motorkáři nehodu. Hradečtí letečtí záchranáři oba zraněné v rámci přeshraniční spolupráce transportovali z Polska zpět do nemocnic v Hradci Králové a Náchodě. Podobných výjezdů má zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje ovšem jen pár do roka.

Spolupráce s polskou stranou podle vedení krajských záchranářů funguje, ještě je ale hodně co zlepšovat. Hasiči si přeshraniční výpomoc s Polskem pochvalují.

Čtěte také

„V praxi se dohoda o spolupráci a pomoci v Královéhradeckém kraji týká především česko-polské příhraniční oblasti v pásmu o šířce do 25 kilometrů po obou stranách státních hranic," říká Ondřej Sezima z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

Dohoda upravuje celou řadu věcí, od předání informací až po samotné výjezdy

„Záchranný plán podrobně rozpracovává náležitosti vzájemní spolupráce podle typu události, jako jsou například: požár lesa nebo objektu, dopravní nehody, silné vichřice, povodeň, únik nebezpečné látky, ale třeba také porucha kabinkové nebo sedačkové lanovky," upřesňuje Ondřej Sezima z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

Podle rozsahu událostí pak za hranice míří přiměřený počet hasičů.

Nová cisternová automobilová stříkačka pro jednotku  Sboru dobrovolných hasičů Svinary

„Spolupráce je postavena především na součinnosti profesionálních hasičů, nicméně, pokud je to třeba, jsou do zásahové činnosti zapojovány také jednotky sborů dobrovolných hasičů. Přeshraniční zásahy hasičů jsou spíše výjimečné a jedná se o jednotlivé případy. Můžeme mluvit o průměrném počtu do 10 takových zásahů ročně," dodává Ondřej Sezima.

Spolupráce policistů s polskými kolegy funguje na několika úrovních. Jen od ledna do dubna například na území kraje byly už 50krát společné-česko polské hlídky. V Náchodě je pak přímo mezinárodní pracoviště, vysvětluje Jan Čížkovský z hradecké krajské policie: „Na tomto společném pracovišti jsou jak policisté z Policie České republiky, kolegové z celní správy a dále jsou zde přítomni kolegové od celní správy Polské republiky, dále i zástupci polské policie a i polské pohraniční stráže."

Dokáží si tak například vyměnit informace o dopravních nehodách nebo o hledaných lidech, kteří by mohli z jedné země zamířit do té druhé. Policisté navíc můžou v určitých případech zastavit auto i za hranicemi.

„Ve chvíli, kdy máme podezření, že ve vozidle, které nám ujíždí přes hranice, se nachází osoba podezřelá z trestného činu, můžeme jej pronásledovat i na území sousedního státu," dodává Jan Čížkovský.

I těchto případů je ale jen několik do roka.

autor: ova
Spustit audio