Hlasivky bereme jako samozřejmost, dokud nás o ně nepřipraví chrapot. Jak získat zpět ztracený hlas?

18. únor 2020

Hlasivky jsou dva velmi pružné vazy uložené v krku v hrtanu. Při výdechu se hlasivky procházejícím vzduchem rozvlní a vzniká hlas. Bereme je jako samozřejmost, dokud nás o ně nepřipraví bolest v krku a chrapot. Jak se zase rychle dostat do formy a začít mluvit?

MUDr. Jakub Dršata v naší radioporadně na téma: otok hlasivek, chrapot a ztráta hlasu.

Čtěte také

Chrapot je příznakem poruchy v oblasti dýchacích cest, kde se nacházejí hlasivky. Obvykle za infekci na hlasivkách mohou chladný vzduch, klimatizace, znečištěný vzduch kouřením, prachy, chemikáliemi nebo laryngitida (zánět hlasivek a hrtanu).

Dočasný chrapot obvykle následuje po celodenním mluvení, zpívání nebo jednorázovém hlasovém vypětí (fandění na sportovním zápase, zpěv v hospodě). Občas mohou být příčinou závažnější onemocnění.

Chrapot trvající déle než 3 týdny, u dětí déle než týden, by měl být důvodem pro konzultaci s lékařem.

Co je příčinou chrapotu?

Nejčastější příčinou chrapotu jsou onemocnění, která postihují přímo hlasivky. Jde především o již zmíněné akutní záněty hrtanu (laryngitidy), kdy se zánět dýchacích cest (zpravidla virový, méně často bakteriální) rozšíří z nosu (při rýmě) nebo z hltanu (při faryngitidě-bolestech v krku) na hlasivky, které v důsledku zánětu zbytní.

Dětský pacient (ilustrační foto)

Dále může jít o zánět chronický trvající týdny až měsíce, kdy hlasivky jsou zduřelé a zarudlé v důsledku chronického dráždění hlasivek látkami ve vdechovaném vzduchu, zvýšenou hlasovou námahou nebo dýcháním ústy při zhoršené nosní průchodnosti.

Čtěte také

K prosáknutí hlasivek a změně hlasu u žen může docházet i v důsledku hormonálních změn v těhotenství nebo při užívání mužských pohlavních hormonů a anabolik. Otok hlasivek bývá přítomen u některých endokrinních onemocnění např. při snížené funkci štítné žlázy.

Další častou příčinou chrapotu jsou otoky hlasivek (u hlasových profesionálů nebo kuřáků), polypy na hlasivkách, zpěvácké uzlíky (při špatné technice zpěvu nebo u dětí, které často křičí), nezhoubné nádory hlasivek (papilom, hemangiom) nebo předrakovinné změny na hlasivkách.

Závažnou příčinou chrapotu jsou zhoubné nádory

Rakovina může postihovat buď přímo hlasivky, pak je chrapot prvním příznakem nemoci, nebo polykací cesty, pak bývá prvním příznakem bolest v krku při polykání a chrapot se objevuje až v pokročilých stadiích, kdy nádor prorůstá z polykacích cest na hlasivky.

Jaké jsou možnosti léčby?

Léčba chrapotu závisí na jeho příčině. U akutních zánětů dýchacích cest se doporučuje klid na lůžku, teplo, dostatečný přísun tekutin, užívání léků proti kašli, zvlhčování vzduchu v místnosti, inhalace, léky proti otokům a při bakteriálních zánětech antibiotika.

Léky proti kašli se dělí na 2 skupiny. Jednak jde o léky usnadňující vykašlávání (mukolytika). Druhou skupinou jsou léky tlumící dráždění ke kašli.

Hlasivky bereme jako samozřejmost, dokud nás o ně nepřipraví chrapot (ilustrační foto)

Inhalaci si můžeme připravit tak, že svaříme minerální vodu nebo pitnou vodu s přídavkem směsi solí sodíku a vzniklé páry vdechujeme. Do inhalačního roztoku může přidat i některá léčiva. V ostatních případech patří léčba do rukou odborného lékaře.

Jsou možnosti prevence?

Jako prevenci vzniku chrapotu lze doporučit: dodržovat pravidla hlasové hygieny (vyvarovat se hlasových náporů, správná hlasová technika při zpěvu a u hlasových profesionálů), nekouřit, zvlhčovat vzduch v místnosti, vyhýbat se velkým výkyvům teploty a vlhkosti vzduchu, dostatečný přísun tekutin, dostatečný přísun vitamínů, dodržování zásad prevence přenosu zánětů dýchacích cest kapénkovou infekcí.

Nepřátelé hlasivek:

suchý, znečištěný vzduch (tabákový kouř, prach, kouř z kotlů, chemické látky v barvách a rozpouštědlech ad.)
nepřiměřená hlasová námaha (hovor v hlučném prostředí, křik)
chybná hlasová technika při dluohých řečových projevech nebo zpěvu
hlasové výkony při nachlazení
záněty a nádory hrtanu,
alergie,
onemocnění štítné žlázy,
GER - gastroezofageální reflux (tzn. zpětný tok žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu, tj. pálení žáhy)

Péče o hlasivky v zimě

Dýchejte nosem, hlasivky se při tom zvlhčují. Udržujte nos průchodný i při respiračních onemocněních. Dýchání ústy není přirozené, hlasivky při něm osychají a ztrácejí funkčnost. Ve vytápěných místnostech používejte zvlhčovače vzduchu - hlasivkám škodí suchý vzduch.

Blanka Malá a MUDr. Jakub Dršata ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Při onemocnění horních cest dýchacích si dopřejte hlasový klid. Nemluvte vůbec nebo mluvení alespoň omezte. Mluvíte-Ii dlouho, dělejte často pauzy, abyste se mohli trochu napít. Mějte sklenici nebo lahev s vodou při ruce.

Pokud se nedokážete vzdát cigarety, snažte se alespoň kouřit méně.

Celou radioporadnu s MUDr. Jakubem Dršatou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související