Víte, jak jsou na tom vaše hlasivky? Lidé rizika podceňují, říká MUDr. Jakub Dršata

1. květen 2019

Hlas jako základní prostředek mezilidské komunikace připomněl Světový den hlasu, který upozornil, že poruchy hlasu významně snižují kvalitu života.

Lidé, kteří mají podezření, že jejich hlas není v pořádku, by si měli měli nechat ve zdravotnických zařízeních vyšetřit hrtan a hlasivky specialisty ORL. Potíže s hlasem mohou být projevem rakoviny hrtanu.

Lidé rizika podceňují

Nasloucháme pozorně svým uším? Jak si je chránit? Pokud milujete hudbu, milujte i svůj sluch

Pečujme o své uši. Chraňme je před hlukem (ilustrační foto)

MUDr. Jakub Dršata v naší radioporadně na téma: Věnujeme sluchu dostatečnou pozornost? Nejčastější poruchy a jak si svůj sluch chránit.

Často se hlas zhoršuje kvůli refluxní chorobě žaludku, při níž nefunguje správně svěrač mezi jícnem a žaludkem, jehož kyselý obsah se vrací do dýchacích cest. Někoho pálí žáha, někdo kvůli tomu kašle a chraptí.

Problémy s hlasem způsobuje také infekce lidskými papilomaviry, proti kterým se dá očkovat. Tyto viry způsobují rakovinu děložního čípku a v krční oblasti takzvanou papilomatózu hrtanu. V hrdle a na hlasivkách způsobí virus výrůstky. Pacienti je pociťují jako cizí těleso v krku a zhoršující se chrapot. Výrůstky se dají operačně odstranit, často se ale objeví znovu.

Ilustrační foto

Vyšetření se doporučuje lidem, kteří mají dlouhodobě pocit knedlíku v krku, pálí je žáha, nebo chraptí déle než tři týdny.

Jak hlas chránit?

Hlas by se neměl přepínat, škodí mu kouření, alkohol i káva.

Letní krční onemocnění. Jaká je prevence a léčba vám v radioporadně poví MUDr. Jakub Dršata

Bolest v krku (ilustrační foto)

Radioporadna: MUDr. Jakub Dršata, Ph.D. - Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Hradec Králové. Téma: letní hlasová onemocnění - prevence a léčba. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Pro hlas je riziková také návštěva hlučných zábav, kde hudba duní a hosté, aby se slyšeli, musejí křičet. Namoženým či poraněným hlasivkám je pak nutné naordinovat klid, aby se mohly zotavit.

Dobrá zpráva je, většina potíží s hlasivkami a hlasem je léčitelná. Je ale potřeba navštívit ambulanci ORL, případně specializované pracoviště.

Celou radioporadnu s MUDr. Jakubem Dršatou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.