Historické pracovní stoly na broušení drahých kamenů získalo do sbírky Muzeum Chalupění v Radči

10. leden 2022 08:13

V Muzeu Chalupění v Radči u Úpice si letos budete mít možnost prohlédnout několik nových exponátů. Jsou mezi nimi i zvláštní a neobvyklé předměty. Jde o přibližně sto let staré unikátní brusné stoly, na kterých se tvarovaly drahokamy. Výjimečné jsou tím, že je v našem kraji používalo jen málo lidí, navíc se jich zachovalo nepatrné množství.

„Takto krásně to funguje. Tenhle meče je opravdu tupý, ten je z naší rodiny a jako kluci jsme si s ním hrávali,“ s vedoucím Muzea Chalupění Pavlem Melicharem stojíme u velkého pracovního stolu s brusným kamenem.

Čtěte také

„Máme tady v expozici řemesel několik brusů, kterými se brousily všechny možné pily a další nástroje. Teď na to navazujeme úplně novou mini expozicí, kterou jsme získali od jednoho soukromého dárce. Jsou to čtyři stoly na broušení drahých kamenů.

A tohle je jeden z nich. „Ten je největší. Má dvě pracoviště na nožní pohon. Takže nohou se šlape na šlapadlo a roztáčí se to. Roztočí se setrvačník, který je ukrytý pod stolem, a ten pohání přes řemen takovou jakoby káču, na níž je už přidělaný samotný brusný materiál.

Historické pracovní stoly na broušení drahých kamenů získalo Muzeum Chalupění v Radči u Úpice

„Tady je to kovový brus na určitý druh minerálů. Nevíme ale na jaký, jsme v tom úplní začátečníci. Jen jsme to přijali jako další možnost rozšíření našeho muzea. Budeme se to učit.

Čtěte také

„Velice mne potěšilo, že centrum českého šperkařství je tady blízko, v městě na Jizeře, v Turnově. A odtud se potom rozšířilo do světa, do Německa i Francie, říká Eva Kubů z Muzea Chalupění v Radči u Úpice.

Co vlastně toho o těchto unikátních exponátech víte? „Víme, že tento stůl se nazýval verštat, a je určený na broušení drahokamů a polodrahokamů. Ještě uvidíme, jakým způsobem bychom to mohli nabídnout našim návštěvníkům. Jakým lákavým způsobem zprovoznit tohle krásné zařízení.

Všechny čtyři historické pracovní stoly na broušení drahých kamenů by měli návštěvníci Muzea Chalupění v Radči u Úpice vidět už v letošní turistické sezóně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související