Hejtman Červíček: Společnost je rozdělena. Musíme si naslouchat a společně hledat řešení problémů

14. říjen 2021

Jaké nejpalčivější problémy momentálně řeší Královéhradecký kraj? Naším hostem je hejtman kraje za ODS Martin Červíček, bývalý policista a policejní ředitel, který je také senátorem za obvod číslo 47 Náchodsko. A brzy to bude rok, co je nejvyšším představitelem Královéhradeckého kraje.

Martin Červíček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Mgr. Martin Červíček, brig. gen. v. v. (*3. 4. 1972 Náchod)

Vystudoval obor bezpečnostně právní a sociální pedagogiku na Policejní akademii a obor sociální pedagogika také na Univerzitě Hradec Králové. V letech 2012 až 2014 policejní prezident Policie České republiky. V říjnu 2018 byl zvolen senátorem za obvod č. 47 - Náchod a zastupitelem obce Vysokov. Od roku 2020 hejtman Královéhradeckého kraje.

2. listopadu to bude rok, co jste ve funkci hejtmana. Jaký to pro vás byl rok? Jistě nebyl jednoduchý, vzhledem k situaci, kterou jsme prožívali.
Byl pro všechny naše občany velmi náročný, zvykli jsme si na věci, které nebyly úplně obvyklé. Byla celá řada opatření, která ovlivňovala náš život. Projevilo se to i v řízení kraje a mám pocit, že společně s kolegy jsme si prožili velmi krušný začátek. Zhruba 3,5 měsíce jsme byli nejvíc postiženým krajem, a čeho si moc vážím, nikdy jsme veřejně nebrečeli a vše jsme zvládli.

Nemůžete brečet, je zapotřebí problémy řešit. Musíme si to odpracovat, to je základní věc, která se týká politiků ve veřejných funkcích.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Je to samozřejmě především díky úsilí našich zdravotníků a lidí z krizového řízení. Moc si vážím jejich přístupu. Protože jsme nečekali na to, co vymyslí stát, v mnoha věcech jsme postupovali operativně tak, jak jsme to cítili. Jen připomenu například navýšení kapacit v našich nemocnicích pro pacienty s covidem, v ty nejkrizovější okamžiky jsme zvýšili testování, byli jsme relativně úspěšní i v oblasti trasování, vzhledem k tomu, co postihlo náš kraj. Snažili jsme se co nejvíce vysvětlovat všechna opatření, která přicházela. Zdravotníci si sáhli na dno svých sil, tedy považuji to za jedno ze složitých období, které jsme ale zvládli díky všem lidem, kteří se do toho boje zapojili. A to už vůbec nemluvím o učitelích a o dalších pracovních skupinách.

Nastala úleva, když se začala epidemická situace postupně zlepšovat a byl prostor i pro jiné věci?
Když jsme byli z nejhoršího venku, tak nikdo nechtěl chvíli o těchto problémech nic slyšet. Nicméně dnes už na každodenní bázi opět řešíme věci, které souvisejí například s očkováním nebo s přípravou na to, kdyby se situace v našem kraji opět zhoršila.

Čtěte také

Udělali jsme všechno pro to, abychom byli co nejvíce proočkovaní. Zřídili jsme 11 míst v našich nemocnicích a mimochodem, jsme druhý nejúspěšnější kraj v očkování podle počtu dávek v přepočtu na 100 000 obyvatel. Já si toho moc vážím, protože proočkování v kraji je dnes na hranici kolem 67 %. A v souvislosti i s promořením na konci roku minulého a začátku letošního, tak tohle všechno v současné chvíli znamená, že jsme jedním z nejklidnějších krajů v návaznosti na to, jakým způsobem se epidemie v České republice vyvíjí. Máme zhruba 120 případů nových onemocnění týdně a prakticky nemáme větší počty hospitalizovaných pacientů v našich nemocnicích, což je asi nejdůležitější kritérium. Takže situace je stabilizovaná a uvidíme, jak se bude vyvíjet. Pevně věřím tomu, že jsme připraveni lokálně zajišťovat případně nějaká ohniska, jsme připraveni trasovat a testovat.

Co říkáte na výsledek voleb a volební účast?
Předně je potřeba poděkovat všem lidem, že přišli k volbám a projevili svůj názor. Myslím, že z těch výsledků se dá číst, že je tady určitá poptávka po změně. Ale na druhou stranu bych chtěl připomenout, že je tady plno voličů, kteří projevili svůj zájem a názor a volili subjekty, které se do Poslanecké sněmovny nedostaly.

Čtěte také

Každý asi cítíme, že společnost je názorově rozdělená. Určitě nás nečeká nic jednoduchého v tomto volebním období. A teď nemyslím jen politiky, ale celou společnost. A jestli se někde má začít, tak tím, že se máme všichni víc navzájem respektovat, poslouchat, vnímat rozdílné názory a hledat řešení. To je úlohou společenských elit a politici by si to měli uvědomovat. Řeším každodenní věci tady v kraji a uvědomuji si, že je potřeba si víc naslouchat a hledat řešení společně. Chci věřit tomu, že si tohle uvědomuje čím dál tím víc lidí.

Co nejdůležitějšího teď řešíte?
Situace vůbec není jednoduchá, především v oblasti ekonomické. Tento rok byl poznamenaný výpadky příjmů ve veřejných rozpočtech, museli jsme, obrazně řečeno, každou korunu převracet a přemýšlet o tom, co s ní uděláme, abychom ji takzvaně neprojedli. Snažíme se pracovat nejen s penězi, které dostáváme jako kraj, ale i s různými fondy a evropskými dotacemi. A zatím se v tomto směru daří. Řeším věci, které souvisejí s plánem dalších investic v silnicích, chtěl bych, abychom dali do silnic opět přes jednu miliardu, to už by byl šestý rok za sebou.

Čtěte také

Velký plány máme především ve zdravotnické oblasti, začali jsme stavět nový pavilon v Jičíně, připravujeme se na stavbu v Rychnově nad Kněžnou. Budeme dělat rekonstrukce a investice do trutnovské nemocnice, do dvorské nemocnice, máme v plánu i Náchod. Sociální a školní oblast si také zaslouží finanční prostředky do různých investičních záměrů. Ale ten problém bude o to složitější vzhledem na ekonomickou a energetickou krizi. Teď s kolegy neděláme nic jiného než licitujeme, co uděláme s nákupem energií, protože to, co se odehrálo v posledních dnech, je fatální nejen pro veřejnost, ale i pro veřejné instituce. Ale nemůžete brečet, musíte to nějakým způsobem řešit. Musíme si to odpracovat a to je základní věc, která se týká politiků ve veřejných funkcích.

Celý rozhovor s hejtmanem Královéhradeckého kraje Martinem Červíčkem z ODS si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související