Hejtman Červíček: Věřím, že jsme za bodem zlomu. Znovu chci poděkovat zdravotníkům, že vše zvládli

10. březen 2021

Naším hostem je hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček zvolený za ODS, který je zároveň senátorem, takže dnes se v Praze zúčastní zasedání. Jsme moc rádi, že si na nás našel chvilku, abychom nastínili posluchačům aktuální situaci okolo covidu v našem kraji. 

Hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS)

Martin Červíček (*3. 4. 1972 Náchod)

Vystudoval obor bezpečnostně právní a sociální pedagogiku na Policejní akademii a obor sociální pedagogika také na Univerzitě Hradec Králové. V letech 2012 až 2014 policejní prezident Policie České republiky. V říjnu 2018 byl zvolen senátorem za obvod č. 47 - Náchod a zastupitelem obce Vysokov. Od roku 2020 hejtman Královéhradeckého kraje.

Kvůli náporu covidových pacientů docházejí v republice lůžka na jednotkách intenzivní péče. Mluví se o tom, že teď mohou ještě počty nemocných stoupat, jak vážná je situace v Královéhradeckém kraji?
Náš kraj byl bohužel 2,5 měsíce jeden z nejhorších, ale já musím s troškou naděje do budoucna říci, že se situace u nás stabilizovala a mírně se zlepšuje. My už nezaznamenáváme každý den počty od 800 až do 1000 nových případů. Ten pokles je skoro patnáctiprocentní. Trend je týdenní a já pevně věřím tomu, že jsme za bodem zlomu, co se týče vývoje epidemie a počtu nově nakažených, že bychom měli i nadále klesat. Dnes nás ta situace trápí především na Jičínsku a částečně Novobydžovsku, to je zase okres Hradec Králové. Ale jinak se všechny ostatní okresy relativně stabilizovaly. Věřím, že pandemie už prošla naším krajem a všechna opatření, která budou následovat, jako testování, trasování a hlavně pokračující očkování, by mohla situaci výrazně zklidnit.

Věřím, že pandemie už prošla naším krajem a opatření jako testování, trasování a hlavně očkování, by mohla situaci výrazně zklidnit.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Zmínil jste Jičínsko, tam situace není úplně růžová. Jičínská nemocnice ale bojuje v tuto chvíli s odcházejícími lékaři, jestli to tak mohu říct. Chcete se k tomu za kraj vyjádřit? Proč lékaři odcházejí a jestli je v moci kraje tuto situaci nějak stabilizovat?
Vnímám napětí v jičínské nemocnici už delší dobu. Je to zhruba rok, co jsme zaznamenali první, řekl bych nedorozumění, mezi některými zdravotníky a vedením jičínské nemocnice. V posledních třech, čtyřech měsících se tomu s kolegou radním, který má na starosti zdravotnictví, poměrně intenzivně věnuji. Měl jsem několik schůzek a mimo jiné z nich vyplynulo, že ředitel nemocnice dostal jasný úkol zajistit personální stabilizaci. Pravidelně vyhodnocovat jednotlivá opatření, která by měla vést k personální stabilizaci. Ale hlavně jsem mu kladl na srdce, že bych byl velmi rád, aby v uvozovkách ony dva tábory, které tam vznikly, dal dohromady. Od toho je ředitel a měl by jičínskou nemocnici vést tak, aby se každý zdravotník cítil komfortně a mohl se soustředit jen na zdravotní výkony. Situaci budeme vyhodnocovat. Každý den chci vyhodnocení od pana ředitele, jak situaci zvládá. A jsem připraven to případně v dalším období zásadně řešit.

Čtěte také

Péči o pacienty ale v tuto chvíli v Jičíně ohrožena není?
Ne, to určitě ne. Já oceňuji, že i když mají zdravotníci rozdílné názory a neshodnou se ve všem s vedením jičínské nemocnice, tak jsme byli několikrát vzájemně ujištěni, že péče o pacienty, zejména v této složité a náročné době s ohledem na covid, rozhodně ohrožena není. Mimochodem nejvíce zatížena jsou právě oddělení interny a ARO, kde poslední dobou zaznamenávám největší nedorozumění a problémy.

Pravdou je, že u nás nemusel být vyhlášen stav hromadného postižení osob. Myslíte si, že se ukazují rozdíly mezi kraji, které mají fakultní nemocnici a které ji nemají?
Stav ohrožení obyvatelstva je určité opatření, které souvisí hlavně se záchrankou. Nicméně my jsme situaci s ohledem na zajištění péče pro pacienty, ať už standardní, akutní nebo péče o covid pacienty, řešili na přelomu roku kdy u nás byla situace úplně nejhorší. A jako zřizovatel jsme dali zelenou nemocnicím, aby udělaly vše pro zajištění péče o pacienty.

Očkování proti covid-19 v Královéhradeckém kraji pokračuje v závislosti na týdenních dodávkách vakcín

Vláda v uplynulých dnech zvýšila kompetence hejtmanů. Mohli jste povolat ambulantní lékaře a mediky do krajských nemocnic. Byla chvíle, kdy jste uvažoval, že této možnosti využijete?
Ne z jedno z prostého důvodu, protože už od podzimu nám dobrovolníci, ale i studenti a medici pomáhají. Jsem bytostně přesvědčen, že když dobrovolně přesvědčíte někoho, aby šel nemocnici pomoci, tak to má daleko větší efekt, než někomu dávat příkaz a nutit ho pomáhat ve zdravotnickém zařízením. Má to plno konsekvencí. Ty ambulance mají také objednány pacienty. Já bych chtěl zdůraznit, že dnes péči, která se třeba úplně nestíhá v nemocnicích, zajišťují ambulantní lékaři, ambulance, praktici, všichni ti specialisté. Takže nejde oslabovat jednu linii bojovou zdravotníků na úkor druhé. Chci ještě jednou poděkovat našim zdravotníkům, kteří se covidem statečně perou a zvládli to. Teď jsme situaci, kdy očekáváme, že se budeme moci v těch nemocnicích nadechnout, že bude relativní klid. Jen tak mimochodem, my máme dnes 10 procent volných intenzivních lůžek pro covid pacienty. Obdobně jsme na tom i v intenzivních lůžkách, které máme k dispozici pro veškeré problémové situace, jako jsou infarkty, mrtvice a podobně. Takže jsme snad z nejhoršího venku. Nicméně každý den se to může změnit, a proto situaci stále vyhodnocujeme a budeme přijímat opatření. My nepočítáme prozatím s příkazy, ale řádově 20 lékařů a 50 sester se nabídlo, že nám pomohou. Toho bychom samozřejmě chtěli využít.

Upínáme se k tomu, že od dubna bude 150 000 dávek vakcín, 11 nemocnic a 215 praktiků začne naplno očkovat.
Martin Červíček, hejtman Královéhradeckého kraje

Vaše slova zní nadějně. Mnozí vkládají největší naděje do očkování. Daří se podle vás dostatečně rychle očkovat i v našem regionu?
Daří se, ale je potřeba zmínit také o tom, že máme nedostatek vakcín. V současné době kraj disponuje 52 tisíci dávek vakcín. K dnešnímu datu jsem se na to díval, máme vyočkováno 48 tisíc a netrpělivě čekáme na další vakcíny. Předpokládám, že v nejbližších dnech nedostaneme dalších 14 tisíc dávek Pfizeru. A zhruba 2800 dávek vakcíny AstraZeneca. Ovšem je to stále málo.

Čtěte také

Jestli jsme za první dva měsíce získali 50 000 dávek, na březen máme plán dalších 50 000. Situace by se měla změnit v dubnu, kdy je pro náš kraj plánováno zhruba 150 000 vakcín. A to je moment, kdy předpokládám, že se zapojí nejen naše zdravotnická zařízení, ale i praktici, kterých chce očkovat zhruba 215. Takže se do toho plně zapojí. Prozatím očkování zvládáme především v nemocnicích. Občas, pokud máme vakcínu AstraZeneca k dispozici, zapojíme pár praktiků. Bude tomu tak i v následujících dnech. Počítám, že zhruba 60, 70 praktiků do 14 dnů začne očkovat v našem kraji. A upínám se k tomu, že od dubna bude 150 000 vakcín, 11 nemocnic a 215 praktiků začne naplno očkovat.

Říká hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček zvolený za ODS. Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí nám všem.
Děkuji a hlavně přeji všem pevné zdraví.

Spustit audio

Související