Hasiči mají unikátní prostor pro nácvik nejsložitějších zásahů. Těžko na polygonu, lehko při požáru

19. březen 2019

V Rychnově nad Kněžnou začíná hasičům sloužit nový výcvikový polygon za víc než 7,5 milionů korun. Profesionální i dobrovolní hasiči tak v podzemí stanice získali místo pro nácvik náročných zásahů. Pojďte se projít unikátním polygonem s reportérkou Lucií Peterkovou.

S velitelem čety HZS Rychnov nad Kněžnou Martinem Kubíčkem stojíme ve vstupní místnosti polygonu.
„Tedy se nachází taková přípravna. Zde se hasiči vyzbrojí dýchací technikou. A současně tato místnost slouží také k následnému plnění tlakových lahví onoho spotřebovaného vzduchu, který tu hasiči vypotřebují."

Ve Velkém Poříčí začíná vyrůstat unikátní lezecký polygon pro výcvik záchrany ve výškách

Zahájení stavby unikátního lezeckého polygonu ve Velkém Poříčí

Stavba lezeckého polygonu pro výcvik záchrany ve výškách a nad volnou hloubkou může začít. Na základní kámen stavby v rámci modernizace Učiliště požární ochrany ve Velkém Poříčí poklepali zástupci Hasičského záchranného sboru ČR, zhotovitele i projektanta. Vzdělávací a výcvikové středisko projde v následujícím roce rekonstrukcí za téměř 54 milionů korun včetně DPH.

Přecházíme do místnosti, která vypadá jako posilovna.
„Je to v podstatě tělocvična. Máme tady základní cvičební stroje. Jako je například nekonečný žebřík nebo nekonečný běžecký pás, který jistě mnozí znají z posiloven. Zde se hasič rozcvičí, dostane onu základní zátěž. A přesouvá se do další místnosti výcvikového polygonu, které pracovně říkáme cisterna. V té hasiči zasahují v ochranných oblecích a provádí úkony jako je třeba zastavení tekoucí kapaliny, uzavření nějakého ventilu nebo položení ručních hadů a podobně."

Vstupujeme do další místnosti hasičského polygonu

„Tady máme simulaci klasického bytu. Hasič do něj vstupuje speciálními plechovými dveřmi a jeho základním úkolem je najít osobu nebo nějakou nebezpečnou věc. Může tady být propanbutanová láhev. Veškeré dění v místnosti sledují kamery, takže vidíme na jednotlivé hasiče. Zejména proto, aby se neztratili, protože celý prostor je při výcviku zakouřený."

Prostor imitace bytu je vybaven kovovými stěnami, kterými se dá hýbat a dispozice tak upravovat.
„Pokud je prostor zakouřený, tak se hasič řídí hmatem. On poznává ten vlastní byt. Má tady křesla, skříně, kuchyňskou linku, takže pozná, že je u sporáku. Pozná po hmatu, že se jedná o plynový sporák, jsou tam nějaké hořáky."

Nový hasičský výcvikový polygon v Rychnově nad Kněžnou

A půjdeme se ještě také podívat do poslední výcvikové místnosti. Ta trochu vypadá, jako kotce pro psy. Samotná místnost má tvar písmene L.

„Ony takzvané zamřížované kotce, jsou tu zejména proto, abychom mohli vytvořit nekonečně dlouhou cestu hasiče a přitom mu budeme znesnadňovat plnění jeho úkolů tím, že zde poleze většinou po čtyřech, bude se plazit, bude prolézat také trubkou. A ony mříže pouze prostor ohraničují."

Nový hasičský výcvikový polygon v Rychnově nad Kněžnou

Martin Kubíček na závěr ještě k novému výcvikovému polygonu hasičů v Rychnově nad Kněžnou dodává: „Umíme zde nasimulovat reálné podmínky. Umíme prostor pořádně zakouřit. Umíme ho také pořádně ohřát, máme zde speciální tepelnou komoru. Hasič se pohybuje i v obrovském hluku, můžeme sem pouštět křik dětí a matek, zvířat. A blikají na něj také stroboskopy. Tedy v podstatě se dostáváme až trochu do extrému, který u zásahu až tak úplně nezažije, všechno najednou. Ale tady jej na to připravíme."

První ostré výcviky na hasičském polygonu v Rychnově nad Kněžnou začnou už ve středu 20. března. A využívat jej budou nejen profesionální, ale ovšem i dobrovolní hasiči.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související