Hasiči a strážníci z Police nad Metují pomáhají po povodni v Branticích v Moravskoslezském kraji

26. září 2024 07:23

Hasiči a strážníci městské policie z Police nad Metují na Náchodsku pomáhají na Moravě lidem zasaženým povodněmi. Do Brantic v Moravskoslezském kraji dovezli nejen potřebnou techniku, ale také věci z humanitární sbírky. Po telefonu jsme oslovili jednoho z dobrovolníků, strážníka Městské policie v Polici nad Metují, Petra Zimu.

Čtěte také

Kde přesně v Branticích pomáháte a jak to na místě vypadá?
Je zde velmi těžká situace. Pomáháme v čerpáním a čištěním studní i sklepů, s vynášením vodou zničených věcí z domů, a odvážíme pomoc lidem na hůře dostupných místech. Brantice jsou asi 5 kilometrů dlouhá obec a žije zde něco málo přes tisíc obyvatel.

Součástí naší mise je i profesionální dřevorubec, takže jsme teď také několikrát káceli rizikové stromy, které hrozily pádem a zničením majetku.

Vy jste přímo v Branticích, tedy ve stejné obci, pomáhal už při povodních před 27 lety v roce 1997. Co je tentokrát jinak?
Je pravda, že Brantice jsou pro mne srdeční záležitostí. A pokud mohu srovnávat, tak škody na majetku, podle toho, co tady teď vidím, budou určitě o mnoho vyšší.

Čtěte také

Na některých místech, kde jsme se pohybovali už před těmi 27 roky, vystoupala nyní voda ještě o více jak metr.

A ta náprava zde bude zcela jistě během na dlouhou trať. Ale chtěl bych říci, že odhodlání a soudržnost místních lidí je prostě ohromná. Já věřím, že stejně jako před tím více než čtvrtstoletím, to vše zvládnou.

Je tu mnoho dobrovolných hasičů z nejrůznějších koutů celé republiky, také dobrovolníků, pomáhá i armáda. Ale stále je pořád co dělat. Ovšem oproti dřívějšku je zde i více těžké techniky, takže se poměrně rychle daří zprůjezdňovat komunikace, což je důležité.

Čtěte také

A od úterý už ve větší části obce funguje i elektřina, která je pro ty čistící a uklízecí práce také velmi důležitá.

V Branticích vás z Police nad Metují pomáhá sedm. Jak dlouho ještě na místě zůstanete?
Ve středu budeme ještě určitě pracovat do pozdního večera. Také ve čtvrtek celý den. A s večerem se potom budeme vracet domů. Držte tady všem lidem palce a přejte jim štěstí.

Pomozte společně s námi povodněmi postiženým domovům pro seniory na severní Moravě. Český rozhlas Hradec Králové odvysílá v sobotu 28. září od 11 do 13 hodin benefiční koncert ze Státní opery v Praze, na kterém vystoupí mnoho osobností nejen z řad herců a zpěváků.

autoři: Karel Sladký , baj
Spustit audio

Související