První psí park v Hradci Králové bude u koupaliště Flošna. V příštích letech chce město upravit další

27. září 2024 07:35

Radnice v Hradci Králové zřídí na travnaté ploše u koupaliště Flošna první psí park ve městě. Plocha o rozloze přes 1500 metrů čtverečních bude oplocená a doplní ji lavičky. Stavbu chce město zahájit začátkem příštího roku a vše by mělo stát bezmála jeden milion korun. 

O vybudování psího parku dlouhodobě žádali majitelé psů, říká náměstek primátorky Pavel Vrbický z České pirátské strany. „Psi si tam mohou pohybovat na volno, což je veliká výhoda. A je to záležitost vyzkoušená v jiných městech, také v zahraničí mnohokrát. Důležitá je socializace těch psů. My tam teď umístíme jen několik laviček, protože chceme vyzkoušet jaký bude o psí park zájem.“

Čtěte také

Prostor by měly doplnit vjezdová brána, dvě dvojité branky pro vstup a tři lavičky. Do budoucna by zde mohly přibýt i speciální herní prvky. Psí parky město plánuje ještě rozšiřovat, v dalších letech by tak mohla vzniknout třeba v Labské kotlině, v blízkosti soutoku nebo v okolí Durychovy ulice.

„Psí park bude prostorem určeným pouze pro psy a jejich páníčky. Psi zde budou moci být na volno, a to za předpokladu, že se jedná o zvířata, která se socializací mají zkušenost a jsou nekonfliktní k ostatním psům. Bude zde možné posedět, hrát si se psy, cvičit je a podobně,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast městského majetku Pavel Vrbický.

Podmínky provozu upraví návštěvní řád

Vznik nového psího parku na svém jednání schválili radní města. Technické služby se během podzimních dnů chystají vypsat výběrové řízení na zhotovitele.

Čtěte také

„Pokud vše půjde podle plánu a klimatické podmínky to umožní, mohl by dodavatel s budováním psího parku začít začátkem nadcházejícího roku,“ doplňuje ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil. Radnice předpokládá, že by částka za kompletní výstavbu psího parku neměla přesáhnout milion korun. Finální cenu ale určí až výběrové řízení.

První psí park v Hradci Králové se bude nacházet na travnaté ploše mezi koupalištěm Flošna a vzdálenějším silničním okruhem.

Čtěte také

„Půjde o plochu o velikosti 1533 metrů čtverečních, která bude celá kompletně oplocená. Umístíme zde jednu bránu pro vjezd údržbové techniky a dále dvě dvojité branky pro vstup, které zajistí větší bezpečnost i pohodlí návštěvníkům a jejich psům. Uvnitř psího parku se budou nacházet tři lavičky, do budoucna ale můžeme jejich počet ještě zvýšit. Stejně tak budeme ještě uvažovat o instalaci herních a cvičebních prvků pro psy. Uvidíme podle toho, jak často a jakým způsobem bude hřiště využíváno,“ říká náměstek Vrbický.

V příštích letech město počítá s vybudováním dalších psích parků. Objevit by se mohly například v blízkosti soutoku řek Labe a Orlice, v okolí ulic Durychova, Pod Zámečkem nebo Palachova či na několika vytipovaných místech v Labské kotlině.

Spustit audio

Související