Galerie výtvarného umění v Náchodě se těší na první letošní návštěvníky. Co pro ně přichystala?

2. květen 2021 10:02

Některé galerie a muzea v Královéhradeckém kraji se připravují na otevření. Návštěvníci by se mohli po dlouhé době podívat například do Galerie výtvarného umění v Náchodě. Tamní kurátoři proto v těchto dnech bourají dosavadní výstavy a chystají nové.

„Tady na délku, poprosím," kurátor David Chaloupka spolu s kolegyní balí do bublinkové fólie jeden z mnoha obrazů. Z výstavy, kterou nikdo neviděl. Je to podobné, jako s pověstnou jitrnicí ze slavné pohádky.

Čtěte také

„Ač výstava trvala skoro čtyři měsíce, tak ji nikdo neviděl. Protože epidemiologická opatření to neumožnila. Je to velká škoda, protože to byla rozsáhlá výstava náchodského spolku výtvarníků AMAG a týkala se více než 30 výtvarníků. Připravili si každý speciální kolekce. Byla to výstava velmi očekávaná."

Jaký je to pocit, připravovat takovou významnou akci a potom ji zase zpátky balit s tím, že ji vlastně nikdo nespatřil?

„Stále jsme čekali, že se to změní. Jenže potom už jednoho dne zjistíte, že už to dál nejde a čekají nás další výstavy, které se musí udělat, protože jsme to slíbili a vše je ve výstavním plánu."

„Čistě lidsky je to pro nás trošku smutek, ale říkáme si, že jsou důležitější témata v lidském životě a ve společnosti, než jedna naše výstava," doplňuje David Chaloupka.

Galerie výtvarného umění v Náchodě se těší na první letošní návštěvníky

Druhou osobou, která se pohybuje po galerie, je Martina Frydrychová. Rozhlížíme se po úplně prázdném prostoru, až na několik obrazů.

S vidinou toho, že by se konečně mohla galerie otevřít, se nyní připravuje něco nového.
„My hned navážeme a začínáme připravovat dvě autorské výstavy. A to Jana Paula a Antonína Kanty."

Čtěte také

V galerii samozřejmě nezaháleli, protože se sem za několik posledních měsíců dostala spousta nových obrazů.
„Ano, to je pravda. V loňském roce se galerii podařilo nakoupit větší množství obrazů do svých sbírek. Můžeme se na ně jít podívat."

Přešli jsme do depozitáře v jiné části budovy.

Je mezi těmi novými obrazy nějaký výjimečný a neobvyklý?
„To je pro mne velmi těžká otázka. Ale můžeme se podívat například na dílo Jiřího Mědílka. Je to nádherná krajina. Tento obraz považujeme významný nákup loňského roku. Doplňuje nám sbírku, kterou už od tohoto autora vlastníme."

Galerie výtvarného umění v Náchodě otevře 4. května dvě výstavy. První jsou „Obrazy mého světa – tušení a doteky řádu“ od Antonína Kanta a druhou triptych „Vzkříšení“ Jana Paula. Smyslem díla je vyjádření vztahu a úcty nejen ke Kristu a jeho vykupitelskému dílu, ale k celému křesťanství, které významně ovlivnilo světové myšlení a kulturu. Obě výstavy je možné vidět do 27. června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související