Filety z tresky se špenátem a smetanou. Zdravé jídlo, ke kterému stačí trochu brambor nebo pečiva
Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech. Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci.
- 4 filety z tresky
- 400 g špenátu (mraženého nebo čerstvého)
- 500 ml smetany
- česnek
- šalotka
- máslo
- sůl
- pepř
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.
Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.
Chutně připravená treska se špenátem a smetanou je recept na hlavní chod, ke kterému se nejlépe hodí bramborová příloha.
Tak dobrou chuť!
Postup:
Na pánvi rozehřejeme plátek másla, tresku osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme na pánvi.
Na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku dozlatova, přidáme špenát, dochutíme utřeným česnekem, dosolíme, opepříme a chvíli dusíme. Zalijeme smetanou a povaříme.
Do vymazaného pekáčku nalijeme část vzniklé omáčky se špenátem, na ni dáme filety z tresky a ty přelijeme zbytkem smetanové omáčky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 25 minut.
Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory.
Pět lahodných důvodů pro tresku:
* Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky.
* Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře, v němž se předem nechala 4 hodiny rozležet.
* Její pevné maso se hodí k restování. Delikátní a přitom rychlé je pouhé usmažení tresčích filetů na másle.
* Treska je i velmi lahodná zapečená, ať už jen s bramborami, nebo se zeleninou a smetanou.
* Stranou nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží i grilují, uzené ochutí pikantní přílohové omáčky.
Související
-
Treska v pivním těstíčku a brambory s česnekem. Zdravé jídlo, které si budete chtít dát určitě znovu
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová.
-
Limetková kari treska. Spojení hned tří úžasných chutí a barev na jednom prostřeném talíři
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně na 136 miliónů porcí. Její kulinářské možnosti objevili lidé už dávno.
-
Pět lahodných důvodů pro tresku na talíři. Připravte si ji na česneku a rajčatech
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Jjen v Británii se jí sní ročně na 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už dávno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.