Festival Za poklady Broumovska oslaví 180. výročí narození Antonína Dvořáka úžasnou hudbou

25. červen 2021

Skvělý letní festival Za poklady Broumovska pomáhá, inspiruje a přináší hudební zážitky do krásných míst, tedy unikátních barokních kostelů takzvané broumovské skupiny. Protože festival začne 26. června prvním koncertem, tak je tu s námi ředitelka festivalu Tereza Kramplová.

Festival letos zahájí Filharmonie Hradec Králové s dirigentem Andreasem Weiserem, mezzosopranistku Ester Pavlů a mladým houslistou Kristianem Mráčkem.
Bude to koncert online naživo v broumovském klášterním kostele svatého Vojtěcha od 18:00 hodin. Jsme moc šťastní, že se celý festival, doufám tedy, bude moci konat naživo pro živé publikum s živými umělci. I když jsme samozřejmě limitovaní vnitřní kapacitou.

Čtěte také

Pozvání na festival přijal například violoncellista Jiří Bárta, to je jeden z rezidenčních umělců. Co to přesně znamená?
Rezidenční umělci, to je takový speciální institut, který festivaly mívají. Tito umělci nezahrají pouze na jednom koncertě, ale představí se ve více úlohách. To znamená, že například v případě Jiřího Bárty to bude krásný koncert při svíčkách na konci srpna, kdy rozsvítíme klášterní kostel a on zahraje partitury Johanna Sebastiana Bacha, pak se představí ve skladbě rezidenčního skladatele Tomáše Illeho Letní nokturna společně s hornistkou Zuzanou Rzounkovou a se svými kolegy, s klavíristkou Terezií Fialovou a klarinetistou Milanem Polákem. A ještě s Terezií Fialovou v Bezděkově zahraje speciální dvořákovský program.

O posledním srpnovém víkendu jsme spojili síly s dalšími subjekty a chystáme velký, doprovodný pilotní program Open Air.
Tereza Kramplová, ředitelka festivalu Za poklady Broumovska

Zmiňujete dvořákovský program. Letošní ročník bude právě spojovat téma Antonína Dvořáka, je to tak?
Ano, protože letos slavíme 180. výročí narození Antonína Dvořáka. Proto festival reflektuje ve svých programech často Dvořákovu hudbu. Bude to i na zahajovacím koncertě, kde Kristian Mráček zahraje romanci Antonína Dvořáka a Ester Pavlů zazpívá jednu z jeho biblických písní.

Za poklady Broumovska
Hudební festival v kostelích Broumovska popularizuje klasickou hudbu ve všech jejích podobách široké veřejnosti. Upozorňuje také na stav uvedených kostelů a chce tak pomoci těm, kteří usilují o jejich záchranu.

Představí se i nějací zahraniční umělci? Protože tam asi bylo plánování programu festivalu hodně složité.
Máte pravdu, protože samozřejmě festival se plánuje dlouho dopředu a vlastně už teď připravujeme příští ročník. Loni v létě jsme se rozhodli zariskovat a myslím, že se to vyplatilo. Hlavní zahraniční hvězdou festivalu bude izraelsko-ruský pianista Boris Giltburg, který je opravdu špičkou. Je to takový Sting vážné hudby, řekněme. Vystoupí v Polici nad Metují 10. července a provede díla svého oblíbence Sergeje Rachmaninova. Bude to krásné.

Čtěte také

Ze sousedních zemí například přivítáme slovenské Moyzesovo kvarteto. Potom lektoři letních hornových kurzů budou mít jeden koncert, to je Němec Jörg Brückner a maďarský hornista Szabolcs Zempléni. A od polských sousedů k nám přijede manželské duo ve složení kytara - saxofon. Unikátní Six and sax duo.

Letos máte připravenu i novinku, velký doprovodný program pro veřejnost, pro děti i jejich rodiče.
O posledním srpnovém víkendu jsme spojili síly s dalšími subjekty, s Agenturou pro rozvoj Broumovska, s městem Broumov, s organizací Broumov - město kultury a snažíme se udělat doprovodný pilotní program na konci léta, takový Open Air. Bude to otevřené pro všechny zájemce, představení Naivního divadla Liberec pro děti, kurátorské prohlídky spojené s mini koncerty, bude tam hrát kytarista v zahradě, vše doplněné menším občerstvením. Právě již zmíněný koncert při svíčkách bude součásti programu. Vše vyvrcholí závěrečným koncertem festivalu.

Jakub Schmidt a Tereza Kramplová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Terezou Kramplovou, ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska, o všech připravovaných zajímavostech si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.