Dobruška má za sebou akci Kulový blesk. Městský úřad zeštíhlil a z 5 budov se přestěhoval do 3

13. únor 2024

Míříme do druhého největšího města na Rychnovsku. Dobruška leží v krásné a malebné krajině, proslavil ji samozřejmě román Aloise Jiráska F. L. Věk. A po posledních komunálních volbách tam radnici šéfuje starosta Miroslav Sixta, zvolený za Sdružení nezávislých kandidátů - Veřejnost pro všestranný rozvoj Dobrušky.

Co je u vás v Dobrušce nového? Vím, že jste prošli velkým stěhováním.
Město koupilo v uplynulých letech bývalou budovu, velký komplex Univerzity Karlovy. Dříve se tam připravovali zahraniční studenti na své budoucí studium v Praze. A ten objekt jsme se rozhodli využít jako městský úřad. Protože samotná budova byla původně v 50. letech minulého století postavena jako okresní úřad. Celou akci jsem nazval Kulový blesk. Úřad se tak z pěti budov, kde jsme sídlili, zeštíhlili jen na budovy tři. Jedná se o velmi moderně pojatý úřad a nabízí komplexní služby i servis pro občany Dobrušky i celého okolí, protože jsme úřad s rozšířenou působností.

Miroslav Sixta ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

K jakému využití tedy došlo u těch uvolněných budov?
Už realizujeme akci v budově, kde sídlil dopravní odbor a matrika. Tam se přestěhuje náš zdejší Dům dětí a mládeže, který už momentálně sídlí v nevyhovujících prostorech. Takže nová budova mu poskytne například velký taneční sál a samozřejmě mnohem více dalších prostor. Jsme za to rádi. Budova je bezbariérová, což je jistě také zlepšení služeb. A potom se uvolnily prostory na náměstí v budově č.p. 11, která se skládá ze dvou traktů. A v jednom už teď od ledna funguje dětská skupina pro děti od 1,5 do 3 let. A potom tam vzniká studio pro relaxační cvičení.

Věřím, že lidé vnímají změny pozitivně. Sídlíme v bezbariérové budově s výtahem, takže servis pro občany je velmi kvalitní.
Miroslav Sixta, starosta Dobrušky

Další věcí, kterou jsme ale nemohli nijak ovlivnit, že nám v loňském roce skončil v Dobrušce se svou působností finanční úřad. A do budovy, kde sídlil, se teď přestěhoval úřad práce. A my uvolněné prostory v naší budově využijeme pro rozšíření sociálního odboru. To je odbor, který bude jistě do budoucna čím dál více zapotřebí. Takže jsme vděční, že se nyní rozšíří do dvou pater.

Čtěte také

Zmínili jsme nejmenší děti. Jak jste na tom se školkami v Dobrušce?
Máme jednu mateřskou školu, která působí ve dvou areálech. Takže tam si myslím, žádný problém není.

Jak náročné bylo celé to stěhování úřadů?
Bylo to velice náročné. Začali jsme loni v dubnu a končili jsme na konci června. A skoro vše jsme si udělali svépomocí. Za to chci také všem pracovníkům městského úřadu moc poděkovat. Celé to stálo na několika šikovných jedincích, kteří tu práci řídili. Jen u stěhování kartotéky odboru občanských průkazů a pasů jsme využili profesionální firmu.

A jak tuhle změnu přijali a vnímají občané města?
Věřím, že pozitivně. Jsme v bezbariérové budově, vznikl tam nově i výtah, takže servis i pro naše nejstarší spoluobčany je na velikost města Dobrušky velmi kvalitní.

Připravuje se projekt soukromého developera v Javorové ulici, kde by mohlo vzniknout 48 bytů. Chystáme smlouvu o spolupráci.
Miroslav Sixta, starosta Dobrušky

Prý se u vás také hodně stavělo, zejména co se týče bytů pro mladé rodiny?
V Dobrušce se téměř 20 let nepostavil jediný byt. A my jsme už v předminulém roce vybudovali bytovku se 17 městskými byty, které pronajímáme. A v loňském roce ve čtyřech viladomech v nové ulici Generála Štandery vzniklo 52 nových bytů.

Čtěte také

Když se staví, přibývají také obyvatelé města?
Přibývají, v těchto nových bytech a lokalitách. Samozřejmě, že si to kupují i naši občané pro své děti, ale bohužel, jinak nám počet obyvatel lehce klesá. V jiných městech ale mají možná ještě větší problém.

Plánujete tedy ještě další výstavu bytů?
Připravuje se projekt soukromého developera v Javorové ulici, kde by v budoucnu mohlo vzniknout 48 dalších bytů. S tím, že město nyní připravuje společně s developerem smlouvu o spolupráci.

Jak byste přilákal lidi k vám do Dobrušky? Je to město k úžasnou historií a půvabným okolím.
Určitě bych je lákal na kulturní i sportovní život v našem městě. Já jsem bývalý sportovec, takže bych je třeba pozval na vyhlášení nejlepších sportovců Dobrušky, to je akce, kterou pořádáme vždy v lednu. Letos se nám to mimořádně povedlo, alespoň podle odezvy návštěvníků. Věřím, že si to všichni krásně užili.

Čtěte také

A co ještě chystáte teď v jarních měsících?
Další naší tradiční akcí je Den bezpečnostních a záchranných složek integrovaného záchranného systému, kde se představují záchranáři, policisté, vojáci. Akce se uskuteční v pátek 31. května a zakončena bude koncertem skupiny Queen revival. Potom další tradiční akcí jsou v září Svatováclavské slavnosti. Už mohu říct, že tady bude hlavním vystupujícím kapela Michala Hrůzy. A v sobotu vystoupí skupina Krausberry. Je to akce spojená i s velkým řemeslným trhem. Takže na to se jistě všichni návštěvníci těší.

Co vás osobně v poslední době nejvíc potěšilo?
Před 14 dny mne velmi potěšila akce v Domově pro seniory Rudolf a Jitřenka, který provozujeme společně s městem Opočnem. Tam jsem navštívil paní Růženu Marešovou, která se dožila 100 let. Proběhla tam velká oslava, zpívalo se. Paní Marešová je neuvěřitelná žena, která si toho ze svého života neskutečně mnoho pamatuje, takže jsme si krásně popovídali. Jejím receptem pro vysoký věk je celoživotní optimismus. Ona zažila všechny československé prezidenty, od Masaryka, až po současného Petra Pavla.

Jakub Schmidt a Miroslav Sixta ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Starosta Dobrušky na Rychnovsku Miroslav Sixta byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související