Dobrovolníci zachraňují v okolí Jaroměře ze zapomenutých zákoutí kostelů historické církevní obleky

25. červenec 2021 08:28

Několik dobrovolníků zachraňuje v okolí Jaroměře církevní předměty. Jde především o liturgické oblečení, které dnes církev už nepoužívá a je pro ně proto nepotřebné. Často leželo uvnitř kostelů zapomenuté pod vrstvou prachu několik desítek let, mnoho oděvů bylo v minulosti spáleno nebo jinak zlikvidováno. A to, co zbylo, se teď několik lidí snaží zachovat pro příští generace.

Jan Kočí drží v ruce velký klíč.
„Půjdeme se podívat do sakristie, která je oku běžného návštěvníka skrytá. A teď slouží také trochu jako takový depozitář. Máme tu uloženy některé liturgické oděvy, které se nám podařilo zachránit z okolních kostelů. A protože tady bylo místo a především sucho, tak jsme je uložili právě sem."

Čtěte také

Jsou tu staré skříně a nábytek.
„Je to taková barokní až rokoková kredenc. Musíme ty zásuvky vytáhnout. Máme tady u toho i popisky, o co se jedná. Je tu casule i s příslušenstvím, původem zřejmě z Anglie či Francie kolem roku 1755."

Z jakého kostela se tuto vzácnost podařilo zachránit?
„Myslím, že to je zdejší nález. Ta záchrana probíhala docela spontánně, protože jsme začínali dělat Noci kostelů v Jaroměři, tak jsme vždy přemýšleli, čím prohlídku kostela ještě oživit. A napadlo nás, že bychom uspořádali výstavu historického bohoslužebného oblečení. Tak jsme se začali dívat, kde se co zachovalo."

„Přitom jsme našli různá místa a zákoutí, kam třeba 70 let nikdo nevkročil a hospodařily tam pouze myši. Čili to podle toho vypadalo. Takže jsme prošli oratoře a nejrůznější skříně v sakristiích. Něco bylo na půdě, zkrátka na všech možných místech jsme něco objevili."

Čtěte také

V jakém stavu byly nalezené předměty?
„Někde došlo ke zplesnivění, protože se prostory nevětraly. Tam to bylo horší."

Zachraňuje se dál? Jsou ještě nějaká místa, kde by mohlo k nějakým zajímavým nálezům dojít?
„Určitě tady kolem Jaroměře takových míst ještě bude několik. My jsme zatím pouze procházeli kostely patřící k jaroměřské farnosti."

Zachráněné liturgické oděvy bude mít veřejnost možnost spatřit v příštím roce. A to pravděpodobně na akcích Noc kostelů nebo Dny evropského dědictví.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související