Pracovníci rychnovského Muzea Orlických hor ani teď nezahálí. Zabývají se církevními textiliemi

1. březen 2021 09:28

Za zavřenými dveřmi muzeí se stále něco děje. V tom rychnovském se například v těchto dnech věnují soupisu sbírky církevních textilií. Ty dokládají podobu vamberecké krajky z konce 19. a první poloviny 20. století. Tehdy prý byla tak drahá, že ji místní lidé v domácnostech téměř nepoužívali, dochovala se proto pouze právě například na církevních oděvech. 

„Nejvzácnější jsou uloženy tady. To jsou vlastně nejstarší oltářní plachty," říká etnoložka Pavla Bláhová, která se právě zaobírá těmito krásnými textiliemi.

Čtěte také

Když se rozhlédneme kolem sebe, tak všude je to samá krajka. A samá bílá barva, maximálně ještě zlatá.

„Mám tady v tuto chvíli právě soubor toho bílého církevního textilu. Jsou tady rochety, alby, církevní textilie, které se používaly na oltář, ubrusy a podobně."

„Alba je spodní oděv, který si oblékal kněz. Přes něj se potom oblékal ornát. To roucho má dlouhé rukávy, sahá až na zem a je zdobené krajkou. A rochety naopak sahají zhruba ke kolenům. Ty se zase používaly navrch, přes černou sutanu."

Z jaké doby jsou tyto oděvy?

„Rochety tu máme většinou z přelomu 19. a 20. století. Potom jich tu je několik mladších, to jsou například dětské. Tam už je strojově paličkovaná krajka."

V rychnovském muzeu se věnují soupisu sbírky církevních textilií

Probíráme se těmi nádhernými textiliemi. Co s nimi bude teď?

„Tyto krajky byly zapsány jen v základní evidenci. Já je teď vyfotografuji, datuji, změřím je a napíši odborný popis. Potom je uložíme, to nás teprve čeká."

Proč je tato práce důležitá?

Čtěte také

„Protože pokud nejsou k dispozici kvalitní popisy muzejních předmětů, tak ty věci jsou obtížně dohledatelné. V tom obrovském množství, které je v našich sbírkách, by se ty věci mohly doslova ztratit pro badatele. Ne, že by se ztratily fyzicky, ale ve chvíli, kdy jdeme do kartotéky, tak potřebujeme dobrý popis, abychom mohli vše dohledat," dodává Pavla Bláhová.

Po prozkoumání a zaevidování budou církevní oděvy uloženy do depozitáře Muzea Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. Evidence by měla být hotová do konce března.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související