Dobrovolní hasiči v Horním Maršově v Krkonoších řeší problém. Nedostali dotaci na nové auto

3. duben 2019 09:32

K lidem se srdeční zástavou vyjet v běžném autě bez majáků. I do takové situace se můžou dostat dobrovolní hasiči v Horním Maršově v Krkonoších. Vítězům ankety o nejlepší dobrovolnou jednotku ve východních Čechách dosloužilo dopravní auto a na nové už poněkolikáté nedostali dotaci. 

Dobrovolní hasiči v Horním Maršově našetřili a pořídili si nového pomocníka na čtyřech kolech

Novou čtyřkolku mají dobrovolní hasiči v Horním Maršově v Krkonoších

Novou čtyřkolku mají dobrovolní hasiči v Horním Maršově v Krkonoších. Podobné vybavení jim dlouho chybělo. Dopravní prostředek budou používat především při zásazích v těžko přístupném terénu. Aby novou čtyřkolku mohli koupit, použili na ni hasiči vlastní našetřené peníze.

Dobrovolní hasiči v Horním Maršově v Krkonoších řeší závažný problém. Dosloužilo jim dopravní auto a museli ho tak vyřadit. Jenže na novou dodávku léta marně shání peníze. Hasiči, kteří například zvítězili v anketě o nejlepší dobrovolnou jednotku na východě Čech, přitom mají desítky výjezdů ročně.

A protože vlastní i automatický externí defibrilátor, může je o pomoc požádat záchranka a poslat je k člověku se srdeční zástavou. Teď ale hrozí, že se k němu dostanou pomaleji.

„Bohužel jsme byli nuceni vyřadit náš dopravní automobil ze systému jízd IZS. Auto bylo téměř každý měsíc v autoservisu," popisuje v garáži velitel hasičů v Horním Maršově Tadeáš Hlinka.

Za vlastní vybrané peníze si hasiči v Horním Maršově sami koupili zásahovou čtyřkolku

Jeho jednotka je sice dobrovolná, ale členové do práce dávají maximum. Za vlastní vybrané peníze si například sami koupili zásahovou čtyřkolku a nebo si určili kratší výjezdový čas, než jim ukládá zákon.
„V kategorii JPO III je dán výjezd 10 minut. My dlouhodobě vyjíždíme do 5 minut. Výjezdy se stupňují, dva roky dozadu jich bylo asi 35, loni už jich bylo 60 a letos už jich máme 45. Výjezdy jsou čím dál víc složitější, protože hasiči už nejezdí pouze k požárům a na čerpání vody."

Dodávka dojede na místo zásahu rychleji, než těžká cisterna. Ta se někam navíc nedostane vůbec. O dotaci na nové auto dobrovolní hasiči žádali několikrát, vždy ale neúspěšně.

Dobrovolní hasiči v Olešnici v Orlických horách mají novou přístavbu své zbrojnice i vybavení

V Olešnici v Orlických horách mají dobrovolní hasiči nové vybavení v přístavbě u své zbrojnice

V Olešnici v Orlických horách se můžou dobrovolní hasiči pochlubit přístavbou u své zbrojnice. Kromě garáže pořídili za necelé 4 miliony korun i nové vybavení, například speciální vzduchový kompresor a diesel-elektrický agregát. 

„Hodnotící kritérium tam prostě zvýhodňuje malé obce do 500 obyvatel. Ta jednotka z malé obce nemá žádný výjezd a paradoxně získá více bodů a získá onu dotaci," naráží Tadeáš Hlinka na to, že teoreticky může jednotka požární ochrany typu V při žádosti o dotaci na auto získat víc bodů, než jednotka většího významu.

Současná kritéria se nelíbí ani nezávislému starostovi Horní Maršova Pavlu Mrázkovi.
„Náš stav rozpočtu by sice teoreticky umožňoval koupit automobil řekněme v hodnotě jednoho milionu, ale musíme si uvědomit, že to jsou veškeré investiční prostředky na celý rok."

Mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová ale říká, že systém rozdělování peněz je nastavený správně a naprosto transparentně.
„Je hodnoceno celkem devět parametrů. Například počet obyvatel, kategorie jednotky, počet zásahů, také samozřejmě zda je jednotka vybavená dopravním automobilem, jestli je někde v okolí dislokována stanice profesionálních hasičů. V momentě, kdy se přihlásí z celého kraje 60 obcí, tak to algoritmus vyhodnotí a hasičské jednotky dopadnou na nějakém místě."

Hasiči v Horním Maršově v Krkonoších o dotaci zažádají znovu. Díky tomu, že auto vyřadili, získají v systému více bodů. Aktuálně jsou dle svých slov připraveni k některým zásahům jezdit ve svých soukromých autech bez majáků.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související