Dobrá zpráva pro řidiče. Většina oprav silnic v Královéhradeckém kraji skončí letos na podzim včas

5. září 2021 08:37

V nejbližších dnech nebo týdnech by měla v Královéhradeckém kraji skončit celá řada oprav silnic. Provoz se před zimou znovu vrátí do běžného režimu bez krátkodobých objížděk. A silničáři zatím počítají s tím, že  téměř všechno stihnou včas!

Čtěte také

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla mají stavby ŘSD v Královéhradeckém kraji zdržení na jediném místě, konkrétně na silnici I/11 na obchvatu Doudleb nad Orlicí.
„Vzhledem ke značným archeologickým nálezům, především z mladší doby železné, které byly učiněny v posledním období, dojde k posunu ukončení záchranného archeologického výzkumu minimálně na konec října."

Všechny další stavby ŘSD s plánovaným dokončením letos na podzim by měly skončit včas a v termínu se řidiči projedou i po novém úseku dálnice z Hradce Králové do Jaroměře.

„Oba dálniční úseky se dokončují a budou společně zprovozněny 12. prosince letošního roku. Zbývající dva úseky dálnice D11 jsou v přípravě. Jako první bude zahájen více než dvacetikilometrový úsek z Trutnova na státní hranici s Polskem," popisuje Jan Rýdl.

Čtěte také

Vedle dálnic a silnic prvních tříd je stále ještě rozpracovaná celá řada staveb na silnicích nižších tříd, tedy krajských komunikací. Tam to podle radního Václava Řehoře z ODS vypadá dobře, kraj zatím nemá informace o hrozícím zpoždění.

A to ani mezi Chlumcem nad Cidlinou a Novým Bydžovem, kde by měli skončit 26. září, nebo na úseku z Hradce Králové na Malšovu Lhotu.
„Ten kousek úseku už se postupně nějakým způsobem dokončuje. Budete teď muset ještě dořešit zejména chodníky. Tam by měl být termín ukončení 28. září, což doufám, že kolegové ze stavby splní. A zatím by tam ten předpoklad měl být."

Čtěte také

Na druhou stranu je ale potřeba připomenout, že se objížděk nezbavíme hned, celá řada staveb má plánovaný konec v říjnu nebo dokonce v listopadu, to se týká třeba silnice I/16 a mostů v Pilníkově na Trutnovsku.

Královéhradecký kraj se také dál snaží o dokončení příprav obchvatu Jaroměře, klíčového pro tamní úsek dálnice D11. Podle mluvčího hejtmanství Dana Lechmanna podal kraj stížnost na rozsudek krajského soudu, který zrušil vyvlastnění části pozemků. Podle původních plánů se měl obchvat Jaroměře začít stavět příští rok a skončit v roce 2023.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související