V prosinci 2021 bychom měli až do Jaroměře dojet po dálnici D11, která bude pokračovat na Polsko

2. srpen 2021 09:37

Jak to v současnosti vypadá se stavbou dálnice D11, která bude pokračovat od Hradce Králové směrem na Polsko? Momentálně silničáři pracují na úseku z krajské metropole do Jaroměře. Konkrétní informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.  

Čtěte také

Celková délka úseku, na kterém se teď pracuje, je přes 22 kilometrů. S tím, že plán zprovoznit dálnici z Hradce Králové do Jaroměře je podle Ředitelství silnic a dálnic naplánován na 17. prosince tohoto roku.

Až bude tento úsek dokončený, tak se začne pracovat na další části dálnice a to konkrétně z Jaroměře do Trutnova a následně potom z Trutnova na hranice České republiky a Polskem.

Jde všechno zatím podle plánu?

Ano, podle Ředitelství silnic a dálnic pracuje zhotovitel podle smluvního harmonogramu. S tím, že je už řada prací hotová.

V plánu je ještě několik dodělávek. Jedná se třeba o stavbu protihlukových stěn, musí se udělat oplocení, vodorovné a svislé dopravní značení nebo také dokončit polní cesty.

Vyskytly se během stavby nějaké komplikace?

Stavbu provázely komplikace jak technické tak i organizační.

Řidiči se poprvé projedou po dálnici D11 až do Hradce Králové. Na nový úsek čekaly generace desítky let

Šlo například o nepříznivé klimatické podmínky, komplikace se také objevily s přístupy na soukromé pozemky a také podle Ředitelství silnic a dálnic byly potíže se zajišťováním uzavírek a objízdných tras.

Kdy se projedeme po celé dálnici D11?

Předpoklad dokončení celého úseku dálnice D11 z Hradce Králové až na státní hranice je v roce 2028. A co se týče finanční stránky, tak předpokládané náklady na úseku dálnice D11, na kterém se teď pracuje, tedy z Hradce Králové do Jaroměře, jsou přibližně necelých 40 miliard korun.

Spustit audio

Související