Nedoporučujeme zkoušet štěstí a jezdit po dálnici bez zaplacení, policisté mají nový systém kontrol

1. únor 2021 13:06

V Česku ode dneška musí mít řidiči dálniční známky pouze na rok 2021. Platnost těch loňských byla do posledního ledna. Letos poprvé jsou kupony v elektronické podobě. To úplně mění i systém kontrol celníků a policistů, kteří teď při zjišťování platnosti známky používají nové vybavení. 

Na hradecké části dálnice D11 zjišťoval reportér Ondřej Vaňura podrobnosti.

Čtěte také

Stojím na 69. kilometru dálnice D11. Kolem mě projíždějící auta už musí mít zaplacenu elektronickou dálniční známku na rok 2021, pokud tedy nespadají do jedné z výjimek.

Doporučuji nikomu nepokoušet štěstí a nejezdit po dálnici bez zaplacení, protože podle mých informací už dnes policisté ze zdejšího dálničního oddělení v Pravech vyráží do terénu a i s novým kontrolním vybavením. Na palubní desce svého automobilu mají kameru, která je propojena s tabletem. A na něm jsou ihned vidět všechny údaje.

Na některých dálnicích ale policisté začnou s kontrolami známek později. Proč tomu tak je?

Čtěte také

Podle vyjádření Policejního prezídia policisté teprve v pátek převzali nový software ke kontrole. Tento týden se s ním v jednotlivých krajích plánují učit pracovat a tak naplno začnou kontroly v příštím týdnu.

A v tomto kontextu je tak hradecká část dálnice D11 ojedinělá. Jak potvrdil šéf zdejší dopravní policie Petr Dušek, tady kontrolní systém funguje a jeho lidé ho používají. Napřed jsou tu proto, že byli jakýmsi pilotním místem a již od prosince celý systém testovali.

Můžeme ještě stručně vysvětlit, jak tedy nový systém v praxi funguje?

Čtěte také

Kamera za jízdy scanuje jednotlivé registrační značky projíždějících vozidel a na tabletu se potom policistům zobrazují podrobnosti o tom, jestli má automobil dálniční poplatek zaplacený.

Vše vypadá naprosto přehledně, registrační značky se i barevně třídí. A policisté mohou vidět i další informace, například jestli má dané auto platnou technickou kontrolu nebo jestli není v registru hledaných vozidel.

Elektronická dálniční známka
Výrazně se zjednodušuje systém pořizování a využívání dálničních známek pro občany ČR i pro řidiče ze zahraničí. Elektronickou dálniční známku je možné koupit přes e-shop, na obchodním místě či v samoobslužném kiosku a ihned vyrazit na cestu.

Podle policistů je to oproti minulosti, kdy známky kontrolovali pouhým pohledem, veliký rozdíl a jde také o mnohem bezpečnější variantu kontrol.

eZnámka: Elektronická dálniční známka 2021
autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související