Do zahrady Vily Čerych v České Skalici se vrací prvorepubliková krása, včetně lavičky s loubím

21. květen 2019 10:54

Nová lavička s loubím je jedním z prvků, které mají v zahradě Vily Čerych v České Skalici připomínat třicátá léta minulého století. Pracovníci kulturní památky se snaží vracet bývalou krásu prvorepublikové doby na základě původního videa rodiny továrníka Čerycha. 

Ve chvíli, kdy řemeslníci na zahradě Vily Čerych v České Skalici instalovali lavičku za přibližně 20 tisíc korun, se tam s mikrofonem zastavila reportérka Jana Házová.

Truhlář Zdeněk Tupec právě uděluje pokyny svému kolegovi. Spolu přivezli do zahrady vily Čerych už připravenou lavičku s loubím.
„Co nám zadali, to jsme udělali. Bylo to natočené na osmičkovém filmu, organizátoři to dali někomu překreslit a my jsme byli od toho abychom to dali do konkrétního stavu."

Používali truhláři nějaké speciální postupy?

„Byla to normální práce, akorát jsme se snažili, aby tam nikde nebyly nové šrouby, aby nenarušovaly onen historický design. Je to klasický způsob, na kolíky, tak, jak to mělo být."

Kruhová lavička, kde jako děti sedávali bratři Čerychové, je zpět v zahradě rodinného sídla

Ladislav Čerych s maminkou Marií v roce 1926

Vila Čerych v České Skalici patří ke klenotům české předválečné architektury. Honosný dvoupatrový dům s velkou zahradou byl svatebním darem mecenáše a továrníka Ladislava Bartoně z Dobenína neteři Marii Bartoňové - Čerychové. Rodinné sídlo Čerychů navrhl přední český architekt Otakar Novotný.

Jiří Kmoníček, ředitel Vily Čerych v České Skalici, vysvětluje, proč se rozhodli do zahrady zasadit právě tuto lavičku s loubím:
„Taková lavička tady původně stála. Takže jsme po shlédnutí starého dokumentu z 30. let minulého století našli i přesně ono místo, kde byla. Zůstaly tady původní patky. A tak jsme se rozhodli lavičku sem zase zpátky vrátit."

A upřesňuje o jaký historický dokument se při obnově lavičky opírali:
„Je to film z archivu rodiny Čerychových. Z oné zahrady toho historického materiálu nemáme mnoho a přeci jen, zahrada se vyvíjela víc než samotný dům. A onen filmový dokument je pro nás takovým důkazem, co se v zahradě vlastně za onu dobu změnilo."

Nová lavička s loubím je jedním z prvků, které mají v zahradě Vily Čerych v České Skalici připomínat třicátá léta minulého století

Co je na dokumentu ještě jinak oproti současnému stavu zahrady?
„Kromě těch prvků, kterých bylo v zahradě víc, tak zde bylo mnoho květinových záhonů. A to, co je tu vidět dnes, tak je spousta ploch jen zarostlých trávou, která se jednoduše se sekačkou udržuje. Ale z onoho filmu je patrné, že tady bylo mnoho květinových záhonů, treláží, byly tady stříhané růže, které se vinuly podél stromů."

V památkovém objektu Vily Čerych v České Skalici začali dělníci předělávat suterén. Proč?

Slavná Vila Čerych v České Skalici

V památkovém objektu Vila Čerych v České Skalici v těchto dnech pracují dělníci. Předělávají suterén, kde by mělo mimojiné vzniknout nové zázemí pro zaměstnance. V doprovodu ředitele Jiřího Kmoníčka se přímo na místo vypravila reportérka Jana Házová. 

Je cílem do budoucna na zahradu vily navrátit i tyto prvky?
„V nějaké redukované podobě. Už se podařilo realizovat rozárium, což je jedna z těch viditelných aktivit, které se tady odehrály. A určitě zde chceme obnovit cestní síť. Máme nějaký redukovaný návrh toho, jak postupně zahradu obnovovat," dodává Jiří Kmoníček.

Lavičku s loubím mohou návštěvníci Vily Čerych v České Skalici využívat již nyní. Slavnostně odhalena bude ale až na konci května.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související