Do Krkonoš míří na Silvestra turisté, trutnovská policie proto zvyšuje četnost kontrol na silnicích

29. prosinec 2023 08:16

Trutnovská policie zvyšuje počet kontrol na silnicích. Hlídkovat bude především na trasách do Krkonoš, kam teď po Vánocích míří na silvestrovské oslavy noví hosté. Tentokrát se policie zaměří na kontroly požití alkoholu a také užití omamných látek. Práci jedné z hlídek sleduje reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Jsem právě s policejní hlídkou na jednom z frekventovaných dopravních tahů do nejmenovaného zimního střediska. Konkrétní místo nemohu z pochopitelných důvodů upřesnit. Doprava tady houstne a aut postupně přibývá. Policisté zastavují řidiče namátkově.

Od začátku kontrol byl zatím odhalen jeden řidič, který nadýchal. Byl to Polák a přiznal, že před jízdou vypil jedno pivo. U našich severních sousedů je totiž mírná tolerance alkoholu v krvi, a to 0,2 promile, povolena. U nás však tohle tolerováno není. Proto také dotyčný polský řidič dostal pokutu.

Čtěte také

Na která místa se tedy dopravní policisté zaměřují?
Jsou to především hlavní dopravní tahy do zimních středisek. Kromě turistů, kteří do hor přijíždějí na Silvestra, tak sem také míří jednodenní lyžaři. Policisté tedy nekontrolují stále na stejných místech, ale plánují se zaměřit i na menší komunikace, protože někteří lidé přejíždějí během dne mezi jednotlivými areály nebo se vydávají na večerní lyžování.

Policisté mají například zkušenosti s tím, že lidé si dají pivo, grog nebo něco mírně alkoholického, chvíli lyžují, potom sednou za volant automobilu a chtějí přejet někam jinam. To se jim ovšem nemusí vyplatit.

Čtěte také

Do kdy zvýšené kontroly na horách potrvají?
Policejní hlídky budou v těchto intenzivních kontrolách, kdy mohou v podstatě zastavovat jedno auto za druhým, pokračovat až do 2. ledna 2024. Kdy se očekává hromadný odjezd návštěvníků Krkonoš zpátky domů po silvestrovských oslavách.

Většinou právě o silvestrovské noci nebo následný den se podle policistů podaří odhalit mnoho řidičů jedoucích pod vlivem alkoholu. Často se jedná o zbytkový alkohol po silvestrovské noci.

Spustit audio

Související