Do Jičína se vrátily díky vládnímu rozvolnění farmářské trhy. Zájem nakupujících byl hned velký

15. duben 2021 08:32

Farmářské trhy dostaly na základě vládních rozvolnění opět zelenou. Zájem o vybrané zboží trhovců v Jičíně byl velký. Nabízet ale mohou pouze rostlinný, živočišný, pekařský a cukrářský sortiment. Trhy se teď ve městě budou konat třikrát týdně a dohlíží na ně městská policie. 

Čtěte také

Paní Lenka okukuje u jednoho ze stánků sadbu zeleniny.
„Vybíráme hlavně sadbu zeleniny, protože je konečně otevřeno. Tak si můžeme něco nasázet na zahrádkách, když jsme na nich toho tolik udělali za tu dobu, co jsme byli doma."

Přiznává, že na farmářské trhy chodí pravidelně a hodně jí zboží farmářů chybělo.
„Většinou to jsou domácí produkty, takže to je úplně nejlepší. Chemie máme v obchodech docela hodně."

„Do trhu jezdí člověk kvůli sociálnímu kontaktu. Pohovoří si tady člověk s různými lidmi," říká osmdesátiletý farmář Josef.

A dodává, po čem je největší poptávka.
„Trvalky a potom zeleninová sadba, kedlubny, saláty."

Sadbové květináčky v zahradnictví

U vedlejšího stánku jde na odbyt také hlavně sadba.

„Když jsem ráno přijel, tak to vypadalo, že tady budu sám. Trošku mě vyděsilo, jestli se to vůbec koná. Ale potom se sjeli další farmáři a už to bylo dobré," říká farmář Otakar Páv.

Čtěte také

Měl prý obavy, jestli se farmářské trhy opět otevřou. Nedokáže si představit, co by s veškerým sortimentem, který zatím vypěstoval, dělal.
„To by byl asi krásný kompost. My to děláme opravdu poctivě, takže jezdíme vlastně jen sem do Jičína a ještě trochu prodáme doma."

Trhovci i zákazníci musí dodržovat daná pravidla, tedy mít zakrytá ústa a nos, mít mezi sebou patřičné rozestupy a stánky musí být v dostatečné vzdálenosti.

„Jsou stanoveny rozestupy mezi stánky na tři metry. Je to o metr více než je stanoveno vládním opatřením. Ale je to z toho důvodu, abychom opravdu zabránili nějakému většímu shlukování lidí," tvrdí mluvčí radnice Jan Jireš.

Další farmářské trhy se budou konat v Jičíně v pátek a v sobotu.

Spustit audio

Související