V Jičíně se po delší pauze otevírají farmářské trhy. Trhovci i zákazníci musí ale dodržovat pravidla

14. duben 2021

Do měst se díky rozvolnění vládních opatření kvůli koronaviru vrací farmářské trhy. Prodejci i nakupující ale musí dodržovat stanovená pravidla. A prodávat se může jen vybrané zboží. v Jičíně. Jak to přesně vypadá na jičínském náměstí zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová. 

Čtěte také

Na Valdštejnově náměstí v Jičíně je aktuálně sedm trhovců a odhadem tu může být zhruba dvacet nakupujících. Mezi nabízeným sortimentem je především ovoce, zelenina, letní květiny a bylinky.

A dokonce tu vyhrává i jeden harmonikář, který se snaží lidem zpříjemnit chladné dopoledne. První zákazníci na farmářský trh dorazili už před osmou hodinou. S některými z nich jsem hovořila a říkali, že jim tyto trhy opravdu moc chyběly. A těšili se, až si koupí čerstvé produkty od farmářů.

Dál ale platí pravidla, která musí trhovci i kupující dodržovat. O co konkrétně se jedná a jaké zboží se může prodávat?

Konkrétně v Jičíně zdejší radnice stanovila, že stánky nebudou stát od sebe jen dva metry, jak je to stanoveno vládním nařízením, ale nejméně tři metry.

Čtěte také

Trhovci musí mít zakrytá ústa i nos, stejně tak i nakupující. Navíc by lidé měli být ohleduplní a měli by mezi sebou dodržovat rozestupy.

Prodejci mohou nabízet pouze omezený sortiment zboží. Tedy rostlinné, živočišné, pekařské a cukrářské výrobky. Není tedy možné prodávat tedy například textil, obuv nebo podobný artikl. Důležité také je, aby si lidé rychle nakoupili a co nejrychleji od stánku odstoupili.

Kontroluje někdo dodržování zmíněných pravidel?

Ano a je to v podstatě i podmínkou znovuotevření trhů. Mezi stánky a prodejními pulty prochází městští strážníci a hlídají zejména, aby se lidé neshlukovali. Ale k žádnému konfliktu tady v Jičíně zatím nedošlo.

V Jičíně se po delší pauze znovu otevřely farmářské trhy

Pokud někdo nemá při prodeji nasazenou roušku nebo respirátor, tak ho na to strážníci upozorní. Větší nápor zákazníků se podle vedení města očekává v pátek a potom zejména v sobotu. To se jičínské trhy kromě Valdštejnova náměstí rozšíří také do ulice Husova a na Žižkovo náměstí.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.