Do 20. února můžete podávat přihlášky na střední školy. Digitální přihlašovací systém ale nefunguje

1. únor 2024 08:49

1. únor je prvním dnem, kdy se mohou podávat přihlášky na střední školy. Termín vyprší za tři týdny 20. února. Organizace Cermat v noci podle plánu chystala otevřít nový elektronický systém. Podle aktuálních zpráv ale spuštění předcházely technické problémy. 

Další informace přidá reportér Tomáš Lörincz. Co se tedy v noci přesně stalo a jak se k tomu staví Cermat? Kdy by měl systém fungovat?
Spuštění elektronického systému pro přihlášky na střední školy, který se měl dnes po půlnoci otevřít uchazečům, bylo odloženo kvůli problémům s nahráváním příloh. Dnes se bude systém testovat a spustí se pravděpodobně v pátek. Přihlášky mohou žáci, respektive jejich rodiče, podávat do 20. února, termín se nemění.

Čtěte také

Celý proces je ve srovnání s minulými lety trochu jiný, jednou z klíčových novinek je možnost přihlásit se na tři školy místo dosavadních dvou. Až se podaří systém spustit, jaký bude další postup?
Ty tři vybrané školy by měl zájemce seřadit podle preferencí, tedy od té, na kterou chce nejvíc, až po řekněme opravdu náhradní variantu. Pokud uchazeč uspěje ve všech třech oborech, bude přijatý na školu, uvedenou jako první na seznamu, takže jakékoli taktizování v téhle chvíli nemá smysl.

Tahle novinka zároveň dává určitý prostor pro ty, kteří si nejsou jistí, jestli chtějí na maturitní obor nebo ne. Můžou podat třeba přihlášku na jeden obor maturitní a dva bez maturity nebo obráceně, a znovu s uvedením preferovaného pořadí.

Přihlášky se letos podávají digitálně, co to znamená?
Vznikl nový Digitální přihlašovací systém, zkráceně DiPSy, přes který se budou přihlášky podávat, a to až do 20. února, dříve byl termín až do 1. března. Systém je propojený s registrem obyvatel, rodiče se do něj přihlásí například pomocí bankovní identity nebo jiného podobného ověření a údaje o dítěti se načtou automaticky.

Čtěte také

Ten samý systém pak po přijímacích zkouškách, které budou v polovině dubna, výsledky vyhodnotí a automaticky je zařadí do té školy, na kterou získali dostatek bodů. Mimochodem ze základních škol v Královéhradeckém kraji letos vychází 5480 žáků, vybírat mohou z 8921 volných míst ve školách. Žádný z oborů z letošního roku kraj nezavírá, naopak se v Kopidlně otevírá nový obor rostlinolékařství.

Co když rodiče nemají počítač, internet, elektronické ověření identity nebo si zkrátka na nové technologie nevěří?
Pak mají dvě další varianty, buď podat papírovou přihlášku jako dosud, tahle možnost je pro letošní rok ještě zachovaná, nebo využít takzvanou hybridní formu, to tedy v případě, že mají počítač a internet, ale ne ověření identity. V takovém případě vyplní údaje v systému DiPSy, emailem obdrží dokument, který musí vytisknout, podepsat a fyzicky doručit do školy.

Informace jsou na webu prihlaskynastredni.cz. Někteří ředitelé škol se obávají toho, že by systém mohl mít kvůli přetížení výpadky, doporučení pro takovou situaci je zkusit třeba podat přihlášku v dalších dnech, vždy raději elektronicky. Ta papírová cesta by měla být až krajní variantou, i když tedy letos ještě možnou.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související