Chtít tvořit, učit se, být aktivní. Praxe je základ studia na hradecké Střední škole vizuální tvorby

9. únor 2022

Umělecká Střední škola vizuální tvorby v Hradci Králové se zabývá aranžováním květin, květinovými instalacemi, ale také reklamní grafikou, marketingem a propagací. Naše pozvání do studia přijali ti nejpovolanější, zástupci školy Helena Podubníčková a Milan Jedlička.

Kořeny školy sahají do roku 1993, takže příští rok oslavíte 30 let?
Milan Jedlička: Je to tak, budeme slavit výročí 30 let od zahájení maturitního vzdělávání.

Moji rodiče založili tuto školu a je to ohromný závazek, ale nádherná práce. Práce se studenty, s mládeží, to je úžasná věc.
Helena Podubníčková, Střední škola vizuální tvorby v Hradci Králové

Zakladatelé školy manželé Jindrovi už mají medaile Ministerstva školství za vynikající pedagogickou činnost s tím, že dokázali definovat obor floristiky. A našli své pokračovatele, tedy vás?
Helena Podubníčková: Ano, moji rodiče založili tuto školu a já jsem nastoupila vlastně do rozjetého vlaku. Je to ohromný závazek, ale nádherná práce. Práce se studenty, s mládeží, to je úžasná věc.

Květinový vzor (ilustrační foto)

Je o vás i mediálně velmi často slyšet, což vás musí těšit.
Helena Podubníčková: To nás těší velmi, máme zájem o školu velikou. Studenti se hlásí, máme teď po přijímacím řízení. A vypadá to, že škola bude zase plná.

Spolupracujete i s řadou obcí, včetně našeho galavečera Šarmantní osobnosti a jestli se nepletu dělali jste i velkou výzdobu pro Senát?
Milan Jedlička: Dělali jsme výzdobu do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a dokonce i v Bruselu, v Evropském parlamentu. Opravdu těch aktivit je hodně.

Čtěte také

Vaši studenti vyráběli také kytici pro slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou. Pravidelně vyhrávají soutěže Řemeslník roku nebo Talent roku Královéhradeckého kraje. Čím to je?
Milan Jedlička: Je to obrovskou aktivitou nejen manželů Jindrových, kteří založili školu a jsou neustále aktivní. Přenáší se to dál na aktivitu učitelů a tím pádem i aktivitu studentů. Za tím vším je opravdu hodně práce.

Floristé jsou lidé, kteří rozdávají radost. Vnímáte to tak?
Helena Podubníčková: Určitě ano, floristika je tvořivý obor. Ale musím říct, že floristika poslední dobou ustupuje a větší zájem je o grafický design, o Branding design. Ten obor vymysleli také rodiče.

Branding design je jedním ze studijních oborů na Střední škole vizuální tvorby v Hradci Králové (ilustrační foto)

Kolik už prošlo vaší školou studentů? Máte evidenci?
Milan Jedlička: Jsou to stovky. Teď to z hlavy přesně nevím, možná už tisíc studentů školu absolvovalo a odmaturovalo. Takže je na čem stavět. Historie už je.

Převládají dívky nebo chlapci?
Milan Jedlička: V současné době převládají dívky. Ale všichni jsou šikovní a talentovaní, chlapci i děvčata. A jsme moc rádi, že s námi jezdí na soutěže, pracují a dělají, je to úžasné.

Aktivit a soutěží je mnoho. A myslím, že můžeme být opravdu pyšní na dobrý kolektiv, přátelské vztahy, na celé fungování školy.
Milan Jedlička, Střední škola vizuální tvorby v Hradci Králové

Výhodou vaší školy je, že se studenti učí hodně praxí. Vyrábějí, zkoušejí, seznamují se s klienty.
Helena Podubníčková: Na tom si naše škola zakládá. Už moji rodiče to tak chtěli, základy položit na praktické stránce výuky. Aby se studenti uplatnili v životě, aby našli svoji radost i po pracovní stránce.

A co je všechno důležité vědět a znát?
Milan Jedlička: Pokud budeme hovořit o dekoracích, ale souvisí to i s grafickými pracemi, tak je třeba důležité i vědět, jaké jsou estetické zákonitosti, jaké barvy nebo dekorace do kterého prostoru patří. Ale hlavně chtít tvořit, chtít se učit a vzdělávat.

Branding design je jedním ze studijních oborů na Střední škole vizuální tvorby v Hradci Králové (ilustrační foto)

Většina si vaši školu spojí s floristikou, ale pravdou je, že u vás dominuje grafický obor. Můžeme ho trošku představit?
Helena Podubníčková: Grafický obor je u nás zastoupen Branding designem. To je školní vzdělávací program, který vymysleli moji rodiče. A je to právě propojení i s praxí. Jde o užité umění, kterým se prezentuje určitá firma. Je to hodně o reklamě a propagaci. A je to propojení umělecké stránky a užité záležitosti.

Co musí žáci předvést, když k vám přijdou na přijímačky?
Milan Jedlička: Chceme, aby udělali kresbu, aby dokázali, jak jsou na tom s kresbou. Musejí nakreslit zátiší, ale také fantazijní kresbu. Samozřejmě bodujeme i prospěch ze základní školy, protože maturitní obor musí zvládnout naučit český jazyk i angličtinu. Tedy je to skloubení grafiky, estetiky a samozřejmě učení.

Čtěte také

Sledujete i zahraniční trendy v tomto oboru?
Helena Podubníčková: Určitě ano, i když teď to bylo složitější. Ale naše velká zkušenost teď byla, vyjeli jsme na výstavu Expo do Dubaje a tam jsme čerpali také zkušenosti a zajímavosti. Na podzim loňského roku jsme byli v Českém centru ve Vídni , tam byli tři studenti branding designu na stáži a všechno dopadlo úžasně i přes tu složitou situaci.

Když vidíte něco zajímavého, tak se to snažíte hned zakomponovat do výuky?
Milan Jedlička: Ano, to už je taková deformace z povolání, že člověk chodí, dívá se a inspiruje se. Tohle to bylo hezké, tohle bychom mohli použít do dekorací a podobně.

Co jste nejvíc pyšní, že se podařilo?
Helena Podubníčková: Tohle je tolik, strašně moc věcí. Děje se to strašně rychle a jsme na všechno pyšní.
Milan Jedlička: Aktivit a soutěží je opravdu je strašně moc. A myslím, že můžeme být opravdu pyšní na dobrý kolektiv, přátelské vztahy, na celé fungování školy.

Milan Jedlička, Helena Podubníčková a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kdyby se k vám někdo chtěl přijít podívat, tak je příležitost?
Helena Podubníčková: Děláme také Dny otevřených dveří po celý školní rok. Většinou to je jednou za měsíc. Teď nejbližší bude v sobotu 26. února, tím chceme pozvat všechny zájemce. Budeme také pořádat floristický seminář, takže zveme i všechny zájemce o floristiku, mohou se přijít podívat.

Helena Podubníčková s Milanem Jedličkou ze Střední školy vizuální tvorby v Hradci Králové byli našimi hosty.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.