Dlouhé kolony aut komplikují dopravu v Náchodě. Důvodem jsou obnovené hraniční kontroly

16. březen 2020 20:04

Doprava v Náchodě téměř stojí. Dlouhé kolony mají na svědomí kontroly na hranicích. Na české i polské straně platí opatření proti šíření koronaviru. Situaci v Náchodě - Bělovsi sledovali odpoledne reportéři Ondřej Vaňura a Martin Pařízek.

Polsko provoz na hranicích omezilo už v noci na neděli, Česká republika se stejnou cestou vydala v noci na dnešek. Do Polska se tak nyní dostanou jen kamiony a také lidé, co za hranicí pracují. A také například členové diplomatických misí.

Jde o podobná opatření jako platí opačným směrem

Do České republiky míří odpoledne aut o poznání méně než je tomu ve směru od Náchoda do Polska. Tímto směrem doprava téměř stojí a kamiony se posouvají jen velmi pomalu směrem k hranici.

Čtěte také

Policie musela už dopoledne odstavovat nákladní automobily v kopci za Českou Skalicí.

Právě přechod v Náchodě - Bělovsi je jediným v Královéhradeckém kraji, kde se dá hranice překročit. Polská pohraniční stráž řidičům kontroluje doklady a také jim měří teplotu.

Česká policie v opačném směru kontroluje osobní auta a dodávky u kterých zjišťují, jestli splnili výjimku pro překročení hranice a v českém příhraničí pracují.

Opatření se ovšem dotýká také tzv. "zelené hranice"

V Krkonoších je například uzavřena turistická Cesta česko-polského přátelství, takzvaná "hřebenovka" včetně výstupu na Sněžku.

Čtěte také

Turisté v Krkonoších také musí počítat s tím, že na polské straně jsou turistické chaty uzavřeny. Na české straně v provozu zůstávají jen výdejní okénka.

autoři: Martin Pařízek , Ondřej Vaňura , baj | zdroj: Městský úřad Náchod
Spustit audio

Související