Dikdik je slovo jak z dětské říkanky, jde ale o malou antilopu. Mládě se narodilo na východě Čech

29. leden 2022 08:23

Při příchodu na svět se dikdik podobá ani ne kilogramovému chundelatému klubíčku. Safari park Dvůr Králové odchoval tuto antilopku jako první v České republice a na Slovensku. Celým jménem je dikdik Kirkův. Z nového přírůstku se v Safari parku Dvůr Králové radují ošetřovatelky, zoolog Jiří Hrubý i redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Hned dvě pozoruhodná mláďata přišla v Safari Parku Dvůr Králové na svět koncem roku 2021. Jde o nejmenší z antilop, která mohou lidé vidět v zoologických zahradách. Až kontroly na počátku roku ukázaly, že mladý dikdik Kirkův i chocholatka červená jsou samice.

Tyto na chov náročné druhy jsou v zoologických zahradách vzácné a jejich množení je rarita. Safari park obě odchoval jako první v zemi.

Antilopa dikdik Kirkův je sudokopytník a v safari parku se rozmnožil i v červnu 2021. Dvorska zoo byla také první, kdo v rámci Česka a Slovenska dikdiky množil. V chovu ale nastala pauza dlouhá šest let.

Dospělý dikdik

Rodiči „vánočního“ dikdika, který se narodil v prosinci 2021 a u kterého kontrola čerstvě potvrdila samičí pohlaví, jsou opět Debra a Landi.

„Malé samici říkáme Doris a odchov probíhá zatím bez problémů. Jak ukázala kontrola, je mládě zdravé a vitální,“ doplňuje vrchní ošetřovatelka Monika Darvašová. Mláďě zatím zůstává s matkou v teple zimních stájí, do venkovních výběhů se vypraví, až dovolí počasí.

Dikdik dosáhne v dospělosti váhy asi jen šesti kilogramů a žije v polopouštích. Drsným podmínkám je přizpůsoben i stavbou těla - na první pohled zaujme jeho chobůtek. V prodloužených nozdrách se ochlazuje krev, která se rozvádí dál do těla. Voda, která v nozdrách zkondenzuje z páry, se navíc může vrátit zpět do organismu.

Čtěte také

Mezi ostatními antilopami jsou dikdikové a další trpasličí antilopy zvláštní způsobem života - žijí v trvalých párech a trusem a výměšky příočních žláz si značí teritorium, které obhajují. V době odchovu se k nim přidává i mládě.

Dikdikové patří k nejmenším antilopám světa, menší jsou pouze lesní antilopky rodu Neotragus. Ty však nejsou v zoologických zahradách k vidění. Safari park Dvůr Králové chová dikdiky od roku 2002. Za tu dobu se tam narodilo 25 mláďat.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související