Dělostřelecký srub v Horní Rokytnici s krycím názvem Na mýtině získá podobu před rokem 1975

3. srpen 2019 10:07

Vypravíme se do Horní Rokytnice v Orlických horách. Právě tam totiž dělníci pracují v jednom z objektů československého opevnění. Co se tam přesně děje? Dělníci vrací tento objekt do podoby, jakou měl před rokem 1975. V říjnu onoho roku byl srub naposledy přístupný pro veřejnost. Spolu se správcem Pavlem Minářem se tam zašla podívat reportérka Jana Házová.

Zastavili jsme se před srubem, který je obehnán plotem. Jedná se vlastně o staveniště.

„Buduje se. A budovat u nás znamená odstraňovat a znovu reinstalovat. Takže některé věci, které tady vznikly v 80. a 90. letech minulého století, musely být odstraněny. Až tak, že se odstřelovaly. Nicméně objekt se dispozičně vrací do stavu před přestavbou na projekt Kahan," vysvětluje Pavel Minář.

Jak je vlastně velký celý tento objekt?

„Jedná se o srub, který má na délku téměř 50 metrů. Jde o největší objekt hraničního opevnění postavený v naší republice. Kubatura se vyčísluje na téměř 5 600 kubických metrech železobetonu. A to je statisticky největší objekt. Je dvoupatrový, byl tedy betonován nadvakrát. A co se týče jeho určení, tak to byla třídělová baterie pro uvažované kasematní houfnice ráže 100 milimetrů."

Dělníci pracují v dělostřeleckém srubu v Horní Rokytnici s krycím názvem Na mýtině

Pavel Minář nás zve k prohlídce vnitřních prostor srubu.
„Vejdeme otvorem po tlakových dveřích. Dnes je tady už jen rám. Bude tu zpátky udělána střílna. Tedy tento otvor bude odstraněn a bude sem vložena replika střílny."

Pěchotní srub Březinka vám ukáže několik novinek. Jeden unikát má opravdu velké rozměry

Pěchotní srub Březinka vám letos ukáže několik novinek

Klubu vojenské historie Náchod se v letošním roce podařilo sehnat několik nových přístrojů. Umístili je do pěchotního srubu Březinka, který má pověst nejlépe vybaveného objektu v Běloveském vojenském skanzenu. 

Uvnitř se pilně pracuje. Jak dlouhá je prohlídková trasa srubem Na mýtině?
„Co se týče prohlídkové trasy, tak ta je v podzemí dlouhá přibližně 900 metrů. A potom ještě také něco samozřejmě na povrchu."

„Zde je vidět výtahová šachta, hluboká 34 metrů. Ovšem tento socialistický výtah byl zcela demontován a nad šachtu byla udělána konstrukce podle původní dokumentace. Závěs dvouklecového výtahu, který tu měl původně být. Ale nebyl nikdy instalován. A nebude tady také nyní. Bude se chodit pěkně pěšky 191 schodů nahoru," dodává Pavel Minář.

Stavební práce v dělostřeleckém srubu v Horní Rokytnici v Orlických horách by měly utichnout přibližně v polovině srpna. Pro návštěvníky bude tento objekt zpřístupněn od příštího roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související