Dagmar Ruščáková: Novorozená

9. březen 2013

Ostrý vítr se vzdálenou příchutí jara mi cuchá vlasy a já kráčím velmi opatrně. Připadá mi tak zranitelná! Jako čerstvě narozené štěně, ještě mokré, křehké, a přitom s nepochybnou vůlí sílit a růst. V jejím případě to znamená nejdřív aspoň trochu vyschnout. Vždyť mi při každém kroku pod nohama vystřikují maličké vodotrysky!

Ano, mluvím o své zahradě. Vždy, když z větší části sleze sníh a já ji zase po dlouhém zimním spánku obcházím a bedlivě zkoumám, cítím hrdost, lásku a jsem děsně teritoriální. Jen mi ni zkuste hodit ošklivý pohled!:))
Mokrá půda pod nohama sice slibuje nový život, ale ne úrodu - na to je ještě příliš brzy. A já se nemůžu zbavit představy, jaké to bylo, když takhle po své půdě procházel hospodář, jehož rodina na té tušené úrodě závisela. Kdy nešlo o pýchu nad zlatým obilím, krásnými jablky či zdravými bramborami, ale o přežití. Bude co jíst - nebude co jíst...
Miluju svoji zahradu, ale nechtěla bych být na její úrodě závislá. Nedivím se, že lidé na venkově bývali zbožní, nebo aspoň pověrčiví. Pozdní mrazík nebo bouřka s krupobitím, a bylo po sklizni, byť by se předtím počasí chovalo jako podle Gutha-Jarkovského. Jakože se tak - aspoň z pohledu zemědělců - nechová skoro nikdy.
Při pohledu na svoji přívětivou prostornou zahradu mě napadla další věc. Trávník. Upravená travnatá plocha. Není to tak dávno, kdy si takový přepych mohli dovolit jen bohatí lidé - u ostatních musela půda pracovat a tam, kde tráva rostla, čekala na senoseč nebo se sekala pěkně postupně, aby měl dobytek co žrát.
A tak si už po kolikáté uvědomuju, jak snadno je mi milovat zahradu a zahradničení, když můžu nakupovat potraviny v supermarketech. Ale i ty je třeba vypěstovat, takže ledovému předjarnímu větru šeptám poděkování za jarní probuzení a pro jistotu prosím, aby se rok povedl. Konec konců, nikdy nevíte, kdo poslouchá.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.