Dagmar Ruščáková: New York

13. říjen 2012

Stojím na zádi lodi, držím se zábradlí a fascinovaně sleduju, jak se mi před očima zhmotňuje jeden z nejznámějších pohledů naší planety - mrakodrapy zubaté panoráma New Yorku. Svým způsobem je stejně monumentální, jako leckteré divy přírody, až na to, že tohle je práce lidských rukou a bez lidí by ztratilo smysl své existence.

Myslím, že dnes nemůžete přijet do New Yorku, abyste o něm aspoň něco nevěděli, takže nejzajímavější bývá porovnat své představy se skutečností. Znám spoustu velkých evropských měst, v sousedství Londýna jsem žila skoro dva roky, ale přesto mě New York, resp. Manhattan, dokázal překvapit a nakonec i fascinovat. Co je na této zastavěné džungli tak pozoruhodného, že to dostane i tak lesního člověka, jako jsem já?
Architektura je zde mnohotvárná a zdaleka nejde jen o mrakodrapy. Central park je obrovský, dvě do Atlantiku ústící veliké řeky znamenají i spoustu zajímavých mostů. Jenže v tom to kouzlo není. Je to v lidech. V té neuvěřitelné směsici ras, národností a kultur, žijících na jednom místě, kde je svoboda nejen inspirující, ale také velmi tvrdá - jak už doopravdová svoboda bývá.
Urputná snaha vyniknout, zaujmout a samozřejmě také přežít generuje ohromnou tvůrčí sílu, která toto město definuje. Je to zhmotněná dynamika, inspirace, život tu kypí, neustále se objevují nové možnosti. Silní tu dokážou velkolepě uspět, nevím ovšem, jak stíhají ti ostatní. Člověk si říká, že tady se může stát a zrodit vlastně cokoliv.
Jsem velmi ráda, že se mi podařilo přivézt si domů nezvyklý suvenýr - chuť nespoutané inspirace a jakýsi nadhled, se kterým výška Empire State Building nemá co do činění.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.