Dagmar Ruščáková: Hodnota prázdnin

7. červenec 2019

Byl to takový malý rituál. Maminka s babičkou přebíraly věci, ze kterých jsme přes prázdniny vyrostli, a babička k tomu vždycky dodala: „No jo, všechny děti jsou po prázdninách větší a vyspělejší.“ Ona i děda byli učitelé, něco o tom tedy věděla. 

Pamatuju si, že jako malá jsem si říkala, že to musí být tím sluncem! Představovala jsem si, že děti v létě vyspívají rychleji, stejně jako v teple lépe rostou okurky a rajčata. Později jsem došla k názoru, že je to prostě tou svobodou. Ne, že bychom si mohli dělat co chtěli, prázdniny obsahovaly i plno práce, ale byla většinou jiná než obvykle a často volitelná.

A pak tu byly knížky!

Kdybych mohla, prázdninami bych se pročetla, ale to by mi zase uteklo mnoho jiných radostí.

Letní dovolená a četba patří k sobě

Třeba prázdniny u babičky, kde jsme měli nejen volnost, ale díky dědově trpělivosti a encyklopedickým znalostem to byl i čas fascinujících objevů - děda nás učil jen tak mimochodem, ale o to účinněji.

Také jsme cestovali

Moji rodiče byli toulaví a my se toulali s nimi. Je neuvěřitelné, co všechno se člověk dokáže naučit jen s tím, že mění místa pobytu a nezapomene si přibalit pořádný kus zvědavosti!

Když jsem od dvanácti začala chodit na jízdárnu, přibylo mi další práce, protože jezdit se mohlo až když bylo všechno ostatní hotovo.

Udělejte si výlet do Jízdárny Proruby, kde můžete koně a péči o ně poznat blíže a také si užít spoustu zábavy

Což v létě znamenalo práci o senách, slámě, pomoc při opravách a velkém úklidu stájí.

Později přibyly brigády

Pokud měl člověk štěstí a sehnal si něco, co ho bavilo, tak mohl nové znalosti a zkušenosti přehazovat lopatou, a ještě si něco vydělal.

I proto mě by mě zajímalo, proč se spousta o prázdninách radostně aktivních a učících se dětí tak děsí nastávajícího školního roku. A to i v případě, že se školou nemají problémy. Že by to nějak souviselo právě s tou… svobodou?

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.