Cyklus obrazů Slatinský rok je po dlouholetém snažení za 1,4 milionu korun majetkem Orlické galerie

8. leden 2022 17:55

Cyklus obrazů s názvem Slatinský rok konečně patří Orlické galerii v Rychnově nad Kněžnou. Organizace o zakoupení usilovala několik desítek let, za částku bezmála milion a půl se jí to ale podařilo až na sklonku loňského roku. O jakou sbírku jde a proč je pro galerii tak cenná?

Právě se díváme na dva z obrazů celého cyklu, který je teď nově majetkem Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

Čtěte také

„Tyto obrazy, byť v naší galerii nejsou úplně nově, tak se konečně staly součástí naší sbírky. O což usilovaly takřka tři generace mých předchůdců. A nám se to teď konečně podařilo. Máme z toho obrovskou radost,“ říká Tomáš Zelenka, ředitel instituce.

O jaká díla se jedná vysvětluje kurátor Orlické galerie Vlastislav Tokoš. „Jedná se o výjimečný cyklus Miloslava Holého s názvem Slatinský rok, který vznikal od roku 1958 až do roku 1961.

Co obrazy zobrazují?

„Je to dílo, které maloval autor v závěru svého života, kdy působil mimo jiné i ve Slatině nad Zdobnicí. A je to Slatina v proměnách dvanácti měsíců. My se právě díváme na obrazy pro leden a únor. Vidíme řeku Zdobnice a mosty přes ni, pokaždé jinak.

Čtěte také

Proč o tento cyklus muzeum dlouhodobě usilovalo? „Geneze toho je poměrně zajímavá. Tyto obrazy vznikaly už s tím, že by měly přijít do galerie. Ale bohužel doba a konstelace tomu příliš nepřály. Byl většinou problém v tom, že se nedařilo získat dostatek finančních prostředků.

„Jen pro ilustraci, taková krásný příhoda, tuším, že to bylo někdy v 80. letech minulého století, měla už galerie připravenu částku na zakoupení obrazů, ale zrovna v té době tady v Orlických horách proběhla nějaká vichřice, která poškodila střechu na galerii. Takže peníze nakonec spolkla oprava střechy.

„Opravdu, to, že se nám podařilo cyklus získat až nyní, není úplně tím, že by se kolegové v minulosti dostatečně nesnažili, ale prostě doba tomu nepřála.

Kdo byl dosud majitelem?

„Majitelem obrazů byli vnuci autora. Ale obrazy byly i docela dlouhou dobu tady u nás. Protože i když jsme si je nemohli pořídit, tak jsme se s majiteli domluvili alespoň na dlouhodobé zápůjčce, protože svým významem pro dokumentaci regionálního malířství, ale i proměn Orlických hor, jsou pro nás opravdu velice cenné, dodává Tomáš Zelenka.

Celý cyklus Slatinský rok budou mít možnost návštěvníci vidět ve stálé expozici Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související