Čtrnáctiletý Honza Hošák z Rychnova se stal v Číně šestým Spartanem na světě a nejlepším Evropanem

10. září 2024

Nevídaný úspěch čtrnáctiletého Honzy Hošáka z Rychnova nad Kněžnou, který se stal šestým Spartanem na světě. Životní úspěch vybojoval na světovém mistrovství dětí v překážkovém závodu Spartan v Číně, což z něj udělalo nejúspěšnějšího závodníka z Evropy, takže je vlastně nejlepší Evropan.

Stejně jako do Číny Honzu doprovodila i k nám do rozhlasu jeho maminka Lucie Hošáková, tak tady oba vítám.

Gratuluji, Honzo. Perfektní, úžasný, neskutečný výkon. Maminka je určitě také spokojená a pyšná.
Lucie Hošáková: Určitě. To byl velký výkon.

Povedlo se to. Bedna by sice byla super, ale top deset je také skvělé, to byl i náš cíl. Ale nervózní jsem byla při závodě šíleně.
Lucie Hošáková, maminka Jana Hošáka

O titul nejlepšího dětského Spartana na světě bojovalo v Číně zhruba 200 sportovců z 15 zemí v několika věkových kategoriích. Honza soutěžil v kategorii 12 až 14 let. Jaká tam byla konkurence?
Jan Hošák: Celkem nás tam nastoupilo 46. Japonci, Australané, Číňani, Filipínci a Rusové. To je asi všechno.

Jan Hošák s maminkou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ty jsi skončil šestý a přivezl jsi nám ukázat krásnou medaili. Pojďme teď představit samotný závod. Co to je Spartan?
Jan Hošák: Spartan je závod s překážkami. A koná se většinou v horách, kde máte nějaké převýšení. Běžíte a po nějakém čase nebo vzdálenosti máte na trati nějakou překážku. Jsou tam třeba zdi vysoké metr dvacet, nebo se střílí lukem, hází oštěpem, ručkuju se.

Čtěte také

To znamená, že musíš být všestranný sportovec. Musí ti jít všechno, nejen běh samotný.
Jan Hošák: Ale v těch dětských kategoriích jsou překážky lehčí, takže je opravdu nejdůležitější ten běh.

Běhá se tedy složitým terénem, kde i počasí asi hraje svoji roli. Protože závod se koná za jakéhokoliv počasí, je to tak?
Jan Hošák: Je to tak. I kdyby byl obrovský slejvák a bouřky. Maximálně by se asi soutěž zastavila, kdyby se hodně blýskalo, že by to mohlo někoho ohrozit na životě. Ale kdyby prostě pršelo, bude o to větší sranda, protože trať bude klouzat.

2,5 měsíce jsem se připravoval, doma mám pár překážek, lano na lezení, oštěp a pneumatiku, kterou můžu tahat. Ale trénuji hlavně v lese.
Jan Hošák, Spartan

Jaká byla tedy samotná trať v Číně? Byly hodně náročná?
Jan Hošák: Byl to běh na 5,2 km s 26 překážkami. A byly to ještě větší kopce, než jsem čekal. Myslel jsem si, že to bude něco jako v Krkonoších, ale tady se lezlo i po čtyřech, odehrávalo se to v zimním areálu na lyžování. Takže to bylo vážně těžké.
Lucie Hošáková: Nás hodně překvapil ten terén. A pak i seznam překážek. Protože než jsme odjeli do Číny, dostali jsme seznam překážek, které by tam měly být. Ae pak jsme den před závodem zjistili, že překážky jsou úplně jiné. To Honzíka trošku zaskočilo.
Jan Hošák: Nejvíc jsem se bál oštěpu, ale nakonec jsem zjistil, že z celého toho závodu právě oštěp byla brnkačka.

Čtěte také

Která překážka ti dala nejvíc zabrat?
Jan Hošák: Nejvíc mi dalo zabrat ručkování, kde byla kombinace kruhů, za nimi hned tyče a potom twister, prostě taková překážka, která se protáčí, když se pohnete o nějaký kousek.

A počasí nakonec také přispělo k náročnosti závodu?
Jan Hošák: Ano, protože den před závodem půl dne pršelo, to byl obrovský slejvák. A potom nastal hrozný pařák. Takže všechno bylo mokré a ještě k tomu i vedro.

Jak maminka prožívala závod? Mohla jste Honzu povzbuzovat na trati?
Lucie Hošáková: Já jsem ho podpořila na startu, kde my máme takový rituál na každém závodě. Dělám takového trošku psychologa, máme takovou hlášku mezi sebou. A pak jsem ještě start natáčela, následně jsem se přemístila do finiše a čekala tam na něj. Ten terén byl uzpůsobený tak, že bych ho na trati vůbec nestíhala. Pak už v tom finiši jsem počítala, kolik dětí před ním už doběhlo, tak jsem si říkala, to bude dobré, bude určitě v top desítce, což byl náš cíl. A to se povedlo. Bedna by sice byla super, ale top deset je také skvělé. Ale nervózní jsem byla šíleně.

Jan Hošák v překážkovém závodu Spartan v Číně

Jste celá rodina sportovně založena?
Lucie Hošáková: Já bych řekla, že ano, sportujeme hodně. Ale u Honzíka to začalo už někdy v roce a půl, když začal chodit. My jsme chodili do sportovního centra na cvičení s dětmi a tam už on vynikal. Opravdu ten sport miloval, to na něm bylo vidět. Těšil na každé cvičení. A láska ke spoustu se dál prohlubovala, přes tenis a další sporty se dostal tam, kde teď je.
Jan Hošák: Dělám i další sporty. Tenis, za školu hraji basketbal, florbal, stolní tenis.

Jsem na Honzu moc pyšná. Ale i na jeho brášku, protože ten je zase skvělý ve fotbale. Oba dva jsou to skvělí kluci.
Lucie Hošáková, maminka Jana Hošáka

A jak jsi se dostal ke Spartanu?
Jan Hošák: To je taková vtipná historka. Bratr je takový hyperaktivní člověk, má hrozně moc energie. Měl v jeden den bruslení a tělocvik, čtyři hodiny zábavy a sportu, aby se unavil. Tak jsme ho dali na Spartan a já tam začal chodit s ním. Ovšem už tam potom nechtěl chodit, protože nemá rád běhání.

Čtěte také

Jak je to s tréninky na Spartanu? Jak jste se připravovali vůbec do Číny?
Jan Hošák: 2,5 měsíce jsem se připravoval, měl jsem trenéra na běhání, běhal jsem každý týden i pětkrát a třikrát jsem byl s Richardem Hynkem na překážkách. To je mistr světa ve Spartan Race. Doma mám také pár překážek, mám lano na lezení a oštěp a pneumatiku, kterou můžu tahat. Ale trénuji hlavně v lese.

Byl v Číně také čas se podívat po této exotické zemi, kromě samotného sportu?
Lucie Hošáková: My jsme po závodě přesunuli z do Pekingu, kde jsme strávili necelé tři dny. Byli jsme se podívat na Velké čínské zdi a také na Zakázané město. Je to naprosto jiný svět. Nezaplatíte kartou, musíte mít speciální aplikaci na placení. A než do Číny vstoupíte, nevíte, jestli vám to bude fungovat. Ale bylo to nakonec skvělé.

Co tě, Honzo, čeká v nejbližší době?
Jan Hošák: Teď budu v říjnu závodit v Bedřichově a pak ještě nějaké další závody mamka hledá.

Jan Hošák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak držíme palce. Koukám na maminku, jste pyšná na syna, je to tak?
Lucie Hošáková: Hrozně. Ale i na jeho brášku, protože ten je zase skvělý ve fotbale. Oba dva jsou to skvělí kluci.

Našimi hosty byli šestý nejlepší Spartan na světě, čtrnáctiletý Honza Hošák z Rychnova nad Kněžnou, a jeho maminka Lucie Hošáková. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související