Co objeví archeologové na místě bývalé tvrze v Borohrádku? Bude se tam stavět domov seniorů

29. říjen 2019 10:49

Archeologové začali s průzkumem v místě budoucí stavby domova seniorů v Borohrádku na Rychnovsku. V této velmi archeologicky významné lokalitě nedaleko řeky Tichá Orlice teď skrývají zeminu a připravují první sondy, které by mohly napovědět, o jak bohaté naleziště vlastně půjde. Očekávají, že pod povrchem budou vzácné nálezy. 

Archeoložka Martina Beková právě zadala pokyny bagristovi, který začíná odkrývat zeminu na pozemku, jenž bude v budoucnosti využitý pro nové budovy Domova seniorů v Borohrádku.

Čtěte také

Archeologický průzkum je v tomto místě důležitým, protože podle historických pramenů se tu nacházelo středověké tvrziště.
„My tady čekáme tvrziště nebo zázemí nějakého tvrziště, které je známo z písemných pramenů někdy z poloviny 13. století. A jak je to ve většině lokalit, tak ona tvrz byla posléze nahrazena pohodlnějším zámkem, který je momentálně využíván jako domov důchodců."

Průzkum je jen dílčí, skrývka a sondy budou pouze po obvodu budoucího objektu, který pak samozřejmě obsáhne daleko větší plochu.
„My tu plochu v zásadě jen metrovou sondou lemujeme. Pokud se nic nenajde, tak potom je samozřejmě menší pravděpodobnost, že by bylo něco o kousek dál. Ale vyloučit to nikdy nemůžeme."

Začal archeologický průzkum v Borohrádku na Rychnovsku

Pokud ale archeologové objeví například zbytky zdí, nebo příkopů, budou schopni lépe lokalizovat případné další nálezy. Kromě toho samozřejmě uvítají i drobné artefakty.
„Třeba obyčejné fragmenty keramiky, které nám budou schopny objev zadatovat. Tak to je pro nás onen top nález. Určitě by tady mohly být nějaké kachle, ty jsou někdy opravdu luxusní. Může tady být i nějaký pozůstatek stavby. Například v Klášteře nad Dědinou jsme našli gotické dveře."

Čtěte také

Průzkumné práce budou sledovat i obyvatelé domova pro seniory spolu se zaměstnanci.

Protože se místo nachází na samostatné parcele u zahrady, provoz zařízení to podle vedoucí zdravotního úseku domova Evy Tvrdé neomezí.
„Počítáme s tím, že tady bude výstavba a tím pádem větší provoz, bude jezdit více automobilů. Trošku bude asi na oné zahradě méně místa, ale teď bude zima, takže lidé už tolik ven nechodí. Ale jsme zvědaví, co se tam najde. Je to zajímavé."

Zvědaví jsou i archeologové, kteří teď sledují každé zakousnutí lžíce bagru do země. Jasněji by mohli mít už za několik dnů.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související