Chtěl bych být v Jaroměři především starostou pro lidi. A vrátit občanům důvěru v ty, co vládnou

28. únor 2019

Dnes se s Českým rozhlasem Hradec Králové podíváme do Jaroměře, kde se v nadmořské výšce 254 metrů setkávají tři řeky, Labe, Úpa a Metuje. A v tomto zajímavém historickém městě mají po podzimních komunálních volbách nového starostu, Josefa Horáčka z Volby pro město. 

Připomeňme, jak volby na podzim u vás v Jaroměři dopadly. Jak dlouho také trvalo, než se podařilo sestavit vládnoucí koalici u vás ve městě?
Tak za mě si myslím, že volby dopadly úplně úžasně, protože všechny současné zastupitele považuji za lidi, kteří chtějí pro město něco skutečně udělat. Není tam žádné politikaření, všichni chtějí táhnout za jeden provaz ve prospěch města. Takže volby dopadly skvěle. A složení koalice také nebyl nějak významně těžký proces. Domluvili jsme se vcelku rychle a ve 20členném zastupitelstvu máme 18člennou koalici.

Josef Horáček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tedy pořádně velká vládnoucí koalice. Je to příslib do budoucnosti, že se díky tomu bude lépe pracovat? Je potřeba se v městech a na vesnicích domluvit.
Za mě určitě ano, troufnu si říct, nebo pevně v to věřím, že jak to v současné době probíhá, že v těchto kolejích to pojede i dál. Dokážeme se téměř na všem dohodnout bez jakýchkoliv problémů a opravdu to směřuje ve prospěch města.

Mou největší výzvou je donutit stát, aby nám pomohl s opravou Josefova. Je to významná památka, ale mimo finanční možnosti města.
Josef Horáček, starosta Jaroměře

Kdybychom vás měli osobně představit. Co vás přivedlo do politiky, do zastupitelstva, co bylo tím hnacím motorem? Ve zastupitelstvu jste už od roku 2012.
Proč jít politiky? Protože mi není jedno, co se v našem městě děje. Jsem jaroměřský rodák, to město mám neskutečně rád, jsem pyšný, že jsem Jaroměřák. A není mi jedno, co se s ním bude dále dít. Tak jsem se chtěl na jeho rozvoji podílet.

Josef Horáček

Můžete říct, co konkrétně se vám třeba nelíbilo nebo v čem byste viděl největší problém Jaroměře?
Nemohu říct, že by se mi něco v Jaroměři vyloženě nelíbilo, to opravdu ne. Nebyla žádná motivace, abych něco změnil. Spíš jsem se toho procesu chtěl účastnit, pomoci rozvoji. Máme tam Josefov, nádhernou barokní pevnost s obrovským potenciálem, tak třeba i z tohoto důvodu.

Tedy vaše motivace byla vyloženě o tom pomáhat města.
Ano, motivace byla veskrze pozitivní.

Co jste dělal předtím, než jste se stal starostou města?
Než jsem nastoupil do funkce starosty města, tak jsem byl ředitelem Městského kulturního střediska v Jaroměři.

Josef Horáček jako člen divadelního spolku Vrchlický z Jaroměře

Máte hodně rád kulturu a divadlo, jste také ochotník. Představte nám divadelní spolek Vrchlický z Jaroměře, protože ten je hodně dobrý.
Tak to já nevím, to spíš záleží na hodnocení diváků.

Ale ti vás teď ohodnotili velice dobře.
Nějaké úspěchy máme. Právě o víkendu jsme na přehlídce amatérského činoherního divadla v Kostelci zvítězili a postoupili jsme se svou inscenací Lakomec a jiní svědci na národní přehlídku do Volyně.

Herec Klicperova divadla v Hradci Králové Jan Sklenář s vámi také hodně spolupracuje. On vás režíruje?
Ano, právě v této hře je naším režisérem.

Josef Horáček jako člen divadelního spolku Vrchlický z Jaroměře

On vás má hodně rád. Když seděl na vašem místě, tak nám vyprávěl, že jsou v Jaroměři skvělí ochotníci. Co všechno už máte s Honzou Sklenářem tedy za sebou?
Co s ním máme za sebou? Je toho strašná spousta, dal nám toho strašně moc. Prvotinou, kterou jsme spolu dělali, byla Ženitba. S tou jsme také u diváků slavili velké úspěchy. Potom jsme měli Rok na vsi, s tím jsme také postoupili na národní přehlídku do Volyně a dokonce jsme měli tu čest otevírat s touto inscenací Jiráskův Hronov. To pro nás byl velký úspěch. A Lakomec je třetí naše společná práce. S tím, jen pro zajímavost, jsme dokonce měli tu čest si zahrát na hlavní scéně Studia 2, kterou jsme téměř dokázali vyprodat. A obrovský zážitek byl, když v Praze na Václavském náměstí měli jaroměřští ochotníci a amatéři téměř vyprodáno. A dokonce jsme měli zhruba 10minutový standing ovation, neskutečný zážitek.

To musí herce ochotníka, který dělá divadlo srdcem, strašně potěšit.
Skoro mi až vyhrkly slzy.

Divadlo je tedy vaše záliba. Dělal jste tedy ředitele kulturního střediska v Jaroměři, ale předtím jste měl také ještě zajímavé povolání, povězte.
Předtím jsem dělal vyšetřovatele závažné hospodářské trestné činnosti v Hradci Králové.

Josef Horáček jako člen divadelního spolku Vrchlický z Jaroměře

Tedy policista. To mi nejde vůbec dohromady s tou kulturou.
Já jsem si vždy z toho dělal legraci. Už jsem byl samozřejmě v době, kdy jsem pracoval u policie, činným v divadelním spolku Vrchlický. A dělal jsem si legraci z toho, že práce u policie je někdy podobná komedie jako v divadle. A někdy zase tragédie. Takže ono to má spolu docela hodně společného.

A teď jste si k tomu přidal ještě politiku.
Já stále říkám, toto není politika. Neměla by to na komunální úrovni být politika a politikaření. Měla by to být práce.

Co vás, pane starosto, okamžitě jako první napadne, když se řekne Jaroměř?
Rodné město, to je samozřejmé, divadelní soubor Vrchlický, neskutečně bohatá spolková činnost, pevnost Josefov a nádherné parky.

Wenkeův obchodní dům v Jaroměři je dvaadvacátou národní kulturní památkou v Královéhradeckém kraji

Wenkeův obchodní dům v Jaroměři je dvaadvacátou národní kulturní památkou v Královéhradeckém kraji

Wenkeův dům v Jaroměři je jedinečným dokladem nástupu moderní české architektury a použití invenčních konstrukčních řešení před 1. světovou válkou. Představuje vývojový předstupeň k pozdější funkcionalistické architektuře. Jako nosnou konstrukci použil Josef Gočár systém železobetonových sloupů a desek, a tím vytvořil volný, ničím nedělený prostor v celých podlažích.

Ptám se i z toho důvodu, že byste byli určitě rádi, aby k vám až začne turistická sezona lidé jezdili na pěkný výlet. Má Jaroměř v tomto směru co nabídnout?
Jaroměř má tolik krásných koutů a bohatou spolkovou činnost, která jen láká turisty. 13. července budeme mít úžasnou událost v Josefově s názvem Oživlý Josefov. To je úplně neskutečné, je tam přehlídka dobových řemesel, dobových trhovců, bývá tam kolem 200 až 300 účinkujících, přehlídky historických jednotek. Jaroměř je město, ve kterém to skutečně žije a určitě je co navštívit.

Když jste zmínil pevnost Josefov, to je také velice často používaná kulisa pro nejrůznější filmaře. Ale teď se bude opravovat. Máte v plánu alespoň část pevnosti a hradeb opravit.
Měli bychom zahájit opravu severní části hradeb. Je to asi jedna osmina z celkové rozlohy opevnění. A pokud všechno půjde podle plánu, mělo by se předávat v červnu staveniště. Rekonstrukce by měla probíhat asi během tří let a její celkové náklady jsou asi 130 milionů korun.

Lidem v Jaroměři dnes začíná sloužit nový Komenského most

Peníze na to jsou?
Peníze, doufám pevně, že budou. Máme před sebou poslední krok, v rámci ITI budeme mít dotaci z IROPu ve výši 85 procent nákladů a dalších 5 procent z národních zdrojů. Takže financování by mělo být zajištěno.

Jaké jsou další priority u vás teď na stole? Slyšel jsem, že byste byl rád, aby se povedlo postavit nový dopravní terminál.
Tam jsme už o krůček dále, tam už budeme v březnu předávat staveniště a do konce roku by měl být terminál hotový včetně vybudovaného parkoviště, krytého stání pro autobusy, krytého přechodu do budovy Českých drah. A hlavně, z čeho mám velkou radost, bude tam cyklověž. Tedy možnost pro lidi z okolí zaparkovat bezpečně své kolo.

Železniční muzeum Výtopna Jaroměř zachraňuje historická železniční vozidla

To my z Hradce Králové moc dobře známe, protože tady vlastně tyto cyklověže vznikly. Dopravní terminál tedy bude. Protože Jaroměř je taková železniční dopravní křižovatka.
Nejen železniční, ale i silniční. Protože se nám tam kříží dva mezinárodní tahy. Je to významná křižovatka.

Jsou ještě nějaké další věci, které byste chtěl rozjet? Rád byste prý také opravil každý rok alespoň jednu prašnou ulici, které městem vedou.
Ano, bohužel ten seznam se nám moc nedaří umazávat. Máme v této chvíli ještě 19 prašných ulic. A dali jsme si jako koalice závazek, že každý rok opravíme nejméně jednu.

5976 hodin práce. A model pevnostního města Josefova byl hotov!

V Josefově si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300

Máte rádi historii? Pak pro vás máme pozvánku do Josefova na Náchodsku - konkrétně na prohlídku modelu tohoto pevnostního města. Pokud do konce turistické sezóny pojedete přes Jaroměř, mám pro vás tip na zajímavou zastávku. V Josefově - v bastionu číslo 4 - si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300.

Nějaké ještě další priority či vize a sny máte?
Moje největší výzva je donutit český stát, budu se snažit dostat na jednání k ministrům, popřípadě i k předsedovi vlády, aby nám pomohl s opravou Josefova. Protože Josefov je velmi významná památka. Ale je absolutně mimo finanční možnosti města, aby ji zrekonstruoval do podoby, kterou by si určitě zasloužila.

Jaký byste chtěl být starosta?
Já bych chtěl být starosta pro lidi, já bych chtěl lidem vrátit důvěru v ty, co vládnou.

Takže vaše kancelář starosty bude pro lidi vždy otevřená.
Ta je otevřená od doby, kdy jsem nastoupil.

Když toho máte před sebou tolik, co se týče i vedení města, najdete si čas ještě na kulturu? Máte čas na divadlo, abyste pokračoval v ochotnickém divadle?
Divadlo je moje životní láska. Řekl jsem už při vstupu do politiky, že se ho nikdy nevzdám. Zkoušky na představení se naštěstí dělají ve večerních hodinách, po sedmé hodině večer. Přestože je člověk neskutečně unavený po celém dni, kdy je maraton jednání a různých schůzek, tak ačkoliv divadlo zčásti vyčerpává, na druhou stranu neskutečně nabíjí. Takže na divadlo určitě mít čas budu.

Josef Horáček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Přejeme vám tedy hodně času na divadlo, abyste byl co nejvíc nabitý energií. Ať se vám daří ve funkci starosty Jaroměře. Děkuji za návštěvu.
Já děkuji za pozvání a přeji hezký den.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související