Chci ovlivnit nějaké mladé duše a motivovat je k tomu, aby dělaly, co je baví a rozdávaly radost

13. červen 2019

Dnes se v Českém rozhlase Hradec Králové trochu proletíme, protože naším hostem je pilot a současně student Univerzity Hradec Králové Antonín Kolář. A když tvrdíme, že je pilot, tak ještě ovšem musíme dodat, abychom to uvedli na pravou míru, že je to pilot papírové vlaštovky, se kterou se dostal dokonce na Mistrovství světa.

Chtěl byste být opravdový pilot Antoníne?
Proletět se letadlem, tak to určitě, ale pilot jako takový, to nevím. Spíš asi ne.

Co studujete v Hradci Králové na univerzitě?
Studuji pedagogickou fakultu, obor učitelství pro druhý stupeň, etickou a výtvarnou výchovu.

Antonín Kolář ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ale to není všechno, vy jste velmi nadaný a všestranný. Odkud pocházíte?
Já jsem z Hejnic, což je takové maloměstečko za Libercem, pod horami.

A tam mají svůj rajón skláři.
Ano, studoval jsem obor umělecký sklář na škole v Železném Brodě, obor design šperků a bižuterie.

Ale to pořád ještě není všechno, vy hrajete také na klavír.
Hraji na klavír, ano.

Při tréninku na Mistrovství světa v hodu papírovou vlaštovkou jsem ji udržel ve vzduchu 18,8 vteřiny. V závodě se to už nepovedlo.
Antonín Kolář, student Univerzity Hradec Králové

Chodil jste do základní umělecké školy a naučil se hrát na klavír. A že jste si zvolil učitelství jako svůj obor, to mě zajímá.
Ono se to vše propojuje. V učitelství vidím asi takový největší smysl. Věřím a doufám, že dokáži ovlivnit nějaké mladé duše a motivovat je k tomu, aby dělaly, co je baví a rozdávaly radost.

Co vás přivedlo k papírovým vlaštovkám? Také jste je jako kluk házel o přestávce ve třídě na spolužáky?
Přesně tak. První vlaštovku mě naučil asi děda, když jsem byl malý. A potom jsem je skládal víceméně celý život právě při hodinách, o přestávkách, pak s bratrancem hodně o prázdninách.

Antonín Kolář při závodech Mistrovství světa v hodu papírovou vlaštovkou

Jak se přihodilo, že jste se dostal až na Mistrovství světa v hodu papírovými vlaštovkami? Já vůbec netušil, že něco takového existuje.
Abych se přiznal, já jsem o tom také nevěděl. Dozvěděl jsem se o tom vlastně náhodou. Byl jsem na přednášce a když skončila, koukám, že na budově jsou bannery, že se tam koná soutěž Red Bull Paper Wings. Tak jsem se samozřejmě přihlásil a se štěstím jsem vyhrál první kvalifikační kolo.

Ve vzduchu je sice člověk jen na návštěvě, ale já se tam cítím jako doma a jsem šťastný

Martin Šonka s trofejí pro mistra světa

Akrobatický pilot Martin Šonka, který se v roce 2018 stal vítězem série mezinárodních závodů Red Bull Air Race, byl v pátek 17. května po 10 hodině hostem Lady Klokočníkové v přenosu z kavárny District 5 v Havlíčkově ulici.

Nebylo to tedy vůbec jednoduché dostat až na to Mistrovství světa. To se konalo v Rakousku v Salzburgu a vy jste museli projít nějakými kvalifikacemi a základními koly?
V České republice byla čtyři kvalifikační kola na různých univerzitách. A z každého kvalifikačního kola postupovali čtyři lidé, dva nejlepší z každé kategorie. Potom bylo Mistroství České republiky v Moravské Třebové v hangáru Martina Šonky. A výherce této kategorie jel na Mistrovství světa do Salzburgu.

Také vás tedy kromě papírových vlaštovek ještě zajímají opravdová letadla?
Určitě, hlavně po designové stránce. To je úžasné.

Antonín Kolář při závodech Mistrovství světa v hodu papírovou vlaštovkou

Ale pojďme zpátky k vlaštovkám. V čem se vlastně soutěží? Nebo je se hodnotí na mistrovství světa?
V té soutěži jsou tři kategorie. Jedna kategorie je Airtime, kde se počítá čas vlaštovky ve vzduchu. Jde o to, že pilot hodí vlaštovku a počítá se čas od momentu, kdy mu opustí ruku až do momentu, kdy to do něčeho narazí. V ideálním případě, když přistane zpátky na zem. To je kategorie, ve které jsem soutěžil já. Potom je tam kategorie Distance, kdy se jedná o hod do dálky, něco jako hod oštěpem. Je tam výseč, pilot se rozběhne s vlaštovkou, hodí ji a musí se trefit do oné výseče. Počítá se nejdelší vzdálenost. A poslední disciplínou je Aerobatics, kdy to je taková disciplína něco mezi těmi dvěma předchozími. Je to taková půlminutová show.

S vlaštovkou se dá natrénovat nějaká akrobacie?
Jde o to, že papírové vlaštovky jsou schopné různých triků. Počítá se tam, že se vlaštovka vrátí jako bumerang nebo dělá různý spirály. Je to taková show.

Antonín Kolář ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Létá vlastně vlaštovka podobně jako opravdové letadlo? Tam asi fyzikální zákonitosti platí stejně nebo podobně.
Určitě. Je tam spousta faktorů, které jsou podobné. Pilot Martin Šonka nám dával přednášku, kde nám zakresloval i různé síly, co na letadlo působí. Dával nám různé tipy. Potom šla spousta lidí za ním osobně ty věci konzultovat. I já jsem se s ním radil.

Na co jste se ptal Martina Šonky?
Rozhodl jsem se, že si postavím vlastní svůj model. Takže jsem vylaďoval každý detail. A to jsem právě řešil i s Martinem Šonkou.

Antonín Kolář s kolegy při závodech Mistrovství světa v hodu papírovou vlaštovkou

Vy jste byl hodně dobrý už v onom základním kole. Jste současným držitelem nějakého českého rekordu, je to tak?
Nejspíš ano.

Jak dlouho se tedy udržela vaše vlaštovka při tom národním kole ve vzduchu?
Tam to bylo 9,76 vteřiny. S tím jsem vyhrál. Ovšem v národním kole se velice dobře umístili i další studenti Univerzity Hradec Králové.

Váš osobní rekord je ale mimochodem jaký?
To bylo v hangáru sedm přímo v Salzburgu. Udržel jsem vlaštovku ve vzduchu 18,8 vteřiny. Ale bylo jen během tréninku.

Pilot vrtulníku se nemůže ani podrbat, ruce i nohy má stále zaměstnané. Směje se Daniel Tuček

03379048.jpeg

Dnes přistál u našeho mikrofonu Daniel Tuček, pilot záchranářského vrtulníku a také organizátor jedinečné nejenom vrtulníkové přehlídky Helicopter Show 2017 a Rally Show, která se bude v pátek 12. května a v sobotu 13. května 2017 konat opět na letišti v Hradci Králové.

A potom při samotné soutěži na Mistrovství světa v Salzburku v hangáru sedm? Jak to dopadlo?
Byly tam dva kvalifikační hody. Je důležité říct pravidlo, že pilot nesmí zvednout nohu, což byla právě má osudová chyba. Je to takový přešlap. Já jsem při tom prvním hodu zvedl nohu, takže přesto, že můj čas byl nejlepší, tak mne diskvalifikovali.

To byl první soutěžní hod a ten druhý?
V druhém hodu jsem si řekl, že to teď musí vyjít. Dal jsem do něj všechnu energii a trefil jsem to až do stropu. Vlaštovka vyletěla a trefila strop. Takže se počítal jen čas, kdy letěla nahoru, čili nějaké dvě vteřiny. Potom sice přeplachtila celý hangár, ale to se už nepočítalo.

To je tedy docela smůla. Při tréninku hodíte těch 18,8 vteřin, svůj osobní rekord a potom při samotné soutěži to takto nedopadlo.
Mrzelo mě to. Byl jste zklamaný, musím přiznat.

Antonín Kolář postoupil na Mistrovství světa v hodu papírovou vlaštovkou

Jaký je vůbec světový rekord, kdy vlaštovka takto dokázala letět nejdéle?
Celosvětové drží rekord jistý japonský inženýr Takuo Toda a to s časem 29,2 vteřiny. On měl ale trochu jiný model, skládal z papíru velikosti A5. My jsme skládali z papíru A4. Jeho hod byl však mimo soutěž, za odlišných podmínek. Historicky nejlepší čas v této soutěži - v Hangáru 7, je 14,36 vteřiny z roku 2015, během tréninku se mi ho tedy podařilo překonat téměř o 4,5 vteřiny. 

Jak se chcete dál v této netradiční zálibě zdokonalovat, Antoníne?
Tato soutěž se pořádá jednou za tři roky. Říkal jsem si, že za ty tři roky bych to nejspíš rád zkusil znovu. Letošní výherní čas v mé kategorii byl 13,33 vteřiny. Rád bych uvedl i výsledky mých kolegů. Michal Špaček (Distance) obsadil 11. místo s výsledkem 38,11 metrů, Šimon Šupina (Aerobatics) též skončil na 11. místě a velkou podporou nám byl skvělý kapitán týmu Denis Buliak. Zajímavé jsou i statistiky: soutěže se zúčastnilo přes 51 000 lidí z 68 zemí z celého světa. Od kvalifikačního kola jsem se posunul z času 4,30 vteiny na 18,80 vteřin.  

Jakub Schmidt a Antonín Kolář ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co léto? Budete také někam cestovat skutečným letadlem? Co máte v plánu?
O prázdninách budu cestovat hodně s přítelkyní, pojedeme do Německa na brigádu a poté někam k moři, vyrazím i s rodinou a přáteli. V září poté odlétám na studijní pobyt do Ameriky.

Tak si to všechno užijte. Našim hostem byl Antonín Kolář, student Univerzity Hradec Králové, který se zúčastnil Mistrovství světa v hodu papírovou vlaštovkou. Na shledanou.
Děkuji, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související