Ve vzduchu je sice člověk jen na návštěvě, ale já se tam cítím jako doma a jsem šťastný

17. květen 2019

Akrobatický pilot Martin Šonka, který se v roce 2018 stal vítězem série mezinárodních závodů Red Bull Air Race, byl v pátek 17. května po 10 hodině hostem Lady Klokočníkové v přenosu z kavárny District 5 v Havlíčkově ulici.

Lada Klokočníková a Martin Šonka v rozhlasové kavárně

Od kluzáků přes motorovou akrobacii až po nadzvukovou stíhačku. A v současnosti především krocení speciálu v letecké formuli jedna Red Bull Air Race. To je ve zkratce příběh Martina Šonky.

Martin Šonka v rozhodujícím závodě

Martin Šonka se narodil ve Dvoře Králové nad Labem. Ve dvou letech se ale s rodiči přestěhoval na jih Čech do Sezimova Ústí. Jako kluk se začal věnovat sportovní gymnastice a ve volných chvílích leteckému modelářství.

Baví mě krocení všeho co má motor. Na souši, na vodě, ale hlavně ve vzduchu.
Martin Šonka, pilot světové série Red Bull Air Race

Po základní škole studoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Táboře. Už před maturitou ho ale zajímalo vše, co létá, rád si prohlížel knihy o letectví, a velmi pozorně naslouchal nadšenému vyprávění tatínka o letadlech. V 17 letech pak došlo na vysypání kasičky a za našetřených 500 Kč z toho byl první let v motorovém kluzáku Vivat nad Táborem. A tak to všechno začalo.

„Hned co jsem vyskočil z letadla bylo jasno. Hurá do aeroklubu Tábor a rychle začít s výcvikem. Protože se mi ale teoretická příprava přes celou zimu zdála příliš dlouhá, odpíchnul jsem to alespoň se seskoky s padákem," směje se Martin Šonka.

Po maturitě přišlo rozhodnutí plně se věnovat létání. Proto v roce 1997 nastoupil na Vojenskou akademii obor pilot bojového letounu do Brna, kde v roce 2001 složil bakalářskou zkoušku a byl zase o krůček blíž ke splnění svého snu o létání.

Životní příběh válečného pilota plk. Josefa Koukala, účastníka bitvy o Velkou Británii

Piloti 310. stíhací perutě RAF před letounem Hawker Hurricane Mk I v Duxfordu, Cambridgeshire (7. září 1940)

Český rozhlas Hradec Králové zmapoval životní příběh válečného pilota plk. Josefa Koukala, účastníka bitvy o Velkou Británii. Oslovili jsme potomky odvážného Východočecha. 

Léta 2001 až 2005 vyplnila studia na Univerzitě v Pardubicích obor Management, marketing a logistika v dopravě. V té době také přišlo první závodění. V roce 2001 akrobacie na kluzácích a v roce 2003 začátek s akrobacií na motorových letounech. V roce 2004 se dostal do českého reprezentačního týmu v letecké akrobacii.

V armádě měl Martin Šonka tu čest létat stroje L-29 Delfín, L-39 Albatros, L-159 Alca a JAS-39 Gripen.

V roce 2010 pak přišla obrovská výzva. Stal se prvním českým pilotem v prestižní sérii Red Bull Air Race. A tu se mu v loňském roce podařilo ovládnout.

Akrobatický pilot Martin Šonka byl v pátek 17. května po 10 hodině pátečním hostem Lady Klokočníkové v přímém přenosu z kavárny District 5 v Havlíčkově ulici v Hradci Králové. Poslechněte si ho!

Spustit audio

Související