Chcete spatřit zvířata, jaká jste v Česku ještě neviděli? Patří k nim čtyřčata cibetek afrických

25. červen 2022 08:38

Čtyřčata cibetek afrických se narodila v Safari Parku Dvůr Králové a k vidění jsou v Pavilonu šelem Joy Adamsonové. V zoologických zahradách jsou tato zvířata raritou. O to větší úspěch slaví dvorský safari park, který chová šest těchto malých šelem, což je nejvíce na světě. Za cibetkami se vypravila se zooložkou Gabrielou Linhart redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Cibetka africká má krátkou hustou srst v okrové až stříbrné barvě. Po celém těle má tmavé skvrny, které se skoro slévají v podélné pruhy.

Končetiny jsou krátké, zcela černé. Na každé z nich má pět prstů s ostrými, nezatažitelnými drápy. Kolem čenichu má cibetka africká bílou skvrnu. Jedná se o evolučně starý typ, což potvrzuje 40 zubů a stoličky, jaké mívaly šelmy už před miliony let.

Pachová žláza produkuje pižmově zapáchající látku, cibet.

Tento druh se vyskytuje ve střední a jižní části východní Afriky.

Jako všechny cibetky je i tato převážně noční živočich. Hlavní aktivitu vyvíjí od soumraku do půlnoci. Výjimečně ji můžeme spatřit i přes den, brzy ráno nebo za špatného počasí.

Čtěte také

Cibetka africká je plaché a tiché zvíře. Vydává pouze různé bzučivé a kašlavé zvuky. Většinu života žije jako samotář. To se mění pouze v období páření.

Kořist zabíjí silným třesením, menším živočichům zpravidla přerazí páteř nebo krk. Dokáže pozřít i rostliny a živočichy jedovaté pro ostatní zvířata. Pohlavní dospělosti dosahuje ve věku jednoho roku. Dožívá se patnácti až dvaceti let.

Cibetka africká údajně pomáhá opětovnému zalesňování. Semena z plodů a bobulí, které projdou jejím trávicím ústrojím, vycházejí zcela neporušena.

Už od desátého století před naším letopočtem se však hojně lovila kvůli cibetu, které se přidávalo do mýdel a parfémů. Dnes se tato přísada nahrazuje uměle, v některých vesnicích se ale stále cibetky chovají právě pro tento olej.

Čtěte také

Vůbec poprvé se cibetky africké ve dvorském safariparku narodily v roce 2021. Vrh ale přišel na svět v zázemí a skupina se do přístupné části areálu stěhovala až mnohem později. Protože nikde jinde v zemi se dosud odchov nepodařil, je současná situace zcela mimořádná. V sousedství expozice samice Tiky s mláďaty mohou lidé vidět i otce, samce Tabariho.

Cibetky africké v přírodě trpí kvůli úbytku přirozeného prostředí, přímém lovu pro maso a kožešinu nebo odchytu pro farmové držení kvůli získávání cibetu či cibetkové kávy. V zoologických zahradách jsou naprostou raritou. Chová je méně zahrad než například pandy velké, podle systému ZIMS jsou k vidění v devíti zoo na planetě. Dvorský safari park chová 6 zvířat, nejvíc ze všech.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související