Kombinace černé a bílé barvy je elegantní. Ve dvorském safari parku ji nosí i jihoafričtí dikobrazi

21. květen 2022 08:08

Za jihoafrickými dikobrazy se vypravíme v Safari Parku Dvůr Králové do repliky afrického dolu, kam se nedávno přestěhovali „na letní byt“. A jak se takový dikobraz, který dokáže hlasitě natřásat nebezpečně vyhlížející ostny, stěhuje? Postačí k tomu pevná transportní bedna a vysokozdvižný vozík. 

Čtěte také

S dalšími detaily dikobrazího stěhování seznámily redaktorku Danu Voňkovou Katka Bílková a Gabriela Linhart.

Dikobraz jihoafrický má tělo pokryté tuhými chlupy, ostny a bodlinami. Na hřbetě tvoří jakousi hřívu, kterou dikobraz v rozčilení naježí. Některé ostny na ocase jsou duté, a když zvíře při hrozbě ocasem potřásá, vydávají chřestivý zvuk.

Dikobrazi si hloubí až dvacetimetrové nory sami a uchylují se do nich při nebezpečí a v době odpočinku. Často také využívají přirozené skalní úkryty.

Kratší ostny na ocase jsou duté, takže vydávají chřestivý zvuk. Obecně jsou ostny usazené v kůži jen velmi volně a snadno se uvolní, když se zachytí v těle nepřítele nebo když jimi dikobraz potřásá. Nedokáže je však aktivně vystřelit. Mláďata se rodí s měkkými ostny, které během několika hodin ztvrdnou.

Dikobraz jihoafrický je hojný v celé subsaharské Africe, vyskytuje se až do výšky 2000 metrů nad mořem všude tam, kde se vyskytuje vegetace. Aktivní je převážně v noci, přes den odpočívá v doupatech pod kameny, v opuštěných norách, nebo si vyhrabává vlastní.

Čtěte také

Jsou to buď samotáři nebo žijí v malých rodinných skupinkách do 6 jedinců. Jsou to převážně býložravci, vyhrabávají kořeny, hlízy a cibule rostlin, pojídají ovoce a také okusují kůru ze stromů. V oblastech, kde je nedostatek fosforu, okusují kosti. Mlaďí jsou osrstění, mají otevřené oči, prořezané zuby a měkké ostny.

Dikobraz jihoafrický je na hlodavce dlouhověký a dožívá se 12-15 let.

Při ohrožení se dikobraz naježí a začne výhrůžně chrastit ostny. V případě, že to nepřítele neodežene, pokusí se jej nabodnout na ostny. Může mu tak způsobit i těžká zranění.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související