Cestující v Nové Pace čekají od léta komplikace. Důvodem je přestavba autobusového terminálu

19. únor 2019 10:07

Město Nová Paka chce do konce tohoto měsíce vypsat soutěž na stavební firmu, která zajistí výstavbu nového autobusového terminálu. Stavební práce by měly začít na přelomu jara a léta. Hotovo má být v roce 2020. Nový terminál za téměř 60 milionů korun bez DPH bude na místě současného autobusového nádraží. Město na přestavbu získalo dotaci ve výši 48,5 milionu korun bez DPH. Cestující by se měli připravit na komplikace. 

Vedení města připravuje výběrové řízení na zhotovitele. To by mělo být vyhlášeno do konce února.

Modernizace autobusového nádraží v Nové Pace za 50 milionů by měla začít příští rok na jaře

Autobusové nádraží v Litoměřicích po rekonstrukci

Nové Pace se podařilo získat 45 milionů korun na modernizaci autobusového nádraží. Dalších 5 milionů zaplatí město ze svého rozpočtu. Stavební práce mají podle představitelů Nové Paky začít na jaře příštího roku. Cestující se dočkají zázemí v podobě velké haly, která tady dosud chybí a také dalších novinek. 

„Pak se musí ještě odsouhlasit poskytovatelem toto výběrové řízení. Následně jej hned vypíšeme. Počítáme, že nějak na konci jara bychom mohli začít vybírat zhotovitele," potvrzuje místostarosta Pavel Bouchner ze sdružení Sportovci pro Novou Paku.

Stavební práce by měly odstartovat začátkem léta. Přestavovat se bude za plného provozu autobusového nádraží, proto teď vedení města jedná o provizorních zastávkách v okolí.

„Ta situace bude taková trošku složitější. Autobusy budou stát na Kotíkově ulici, takže to tam bude asi pravděpodobně trochu víc zasekané," doplňuje Pavel Bouchner.

Cestující v Nové Pace čekají od léta komplikace. Důvodem bude přestavba autobusového terminálu

Problémů se obávají také někteří cestující. Mezi nimi i paní Jana, která do Nové Paky jezdí za lékařem: „To bude problém. Protože teď tady dali Jičín a Praha, ani nevím, jak to tady mají zpřeházené."

Komplikované to bude podle místostarosty s menšími autobusy, které jezdí hlavně na Starou Paku a do nejbližších sousedních obcí.
„Budeme muset například trošku omezit provoz na spodním parkovišti, kde budeme muset umožnit otáčení autobusů. Ale myslím, že to se uvidí hned na začátku stavby, jak to půjde. Případně, jestli během stavby nebudou moci autobusy alespoň provizorně zajíždět na stávající plochu."

Regulace doby parkování v Nové Pace. Instalují se dopravní značky s časovým omezením

Parkování (ilustrační foto)

Bezohlední řidiči, často i zaměstanci firem nechávají v centru Nové Paky stát auta hodiny denně. Přestože místa jsou určena pro zákazníky blízkých obchodů nebo pro ty, kteří si potřebují zařídit potřebné věci. Vedení města zaznamenalo několik stížností obyvatel. Situaci už řeší i policisté a město na problematických místech instaluje dopravní značky s časovým omezením. 

Výstavba terminálu má být rozdělena do dvou let. Letos jsou v plánu práce v místě současného autobusového nádraží. Měla by tam vzniknout nová komunikace, asi 40 parkovacích míst a autobusová stání.

Postavena by měla být také vlastní budova autobusového nádraží, kde bude občerstvení, toalety, zázemí pro řidiče a cestující. Právě to teď některým chybí.

„Alespoň nějaká čekárna, kam se člověk schová před větrem a deštěm. V zimě a na podzim když prší a je zima, tak se nemáte kde schovat. A také, pokud máte s sebou malé děti," tvrdí paní Renáta, která z Nové Paky jezdí do Mladé Boleslavi za dcerou.

Příští rok chce město vyřešit druhou polovinu silnice, kde je dnes parkoviště. Tam vzniknou další parkovací místa a napojení terminálu na pěší zónu.

Spustit audio

Související