Modernizace autobusového nádraží v Nové Pace za 50 milionů by měla začít příští rok na jaře

27. červenec 2018 07:31

Nové Pace se podařilo získat 45 milionů korun na modernizaci autobusového nádraží. Dalších 5 milionů zaplatí město ze svého rozpočtu. Stavební práce mají podle představitelů Nové Paky začít na jaře příštího roku. Cestující se dočkají zázemí v podobě velké haly, která tady dosud chybí a také dalších novinek. 

Současné autobusové nádraží je téměř 30 let staré. Jednotlivé zastávky jsou sice kryté, ale chybí tu například zázemí pro cestující nebo toalety.

„Mohla by tu být čekárna, když je zima. Že bychom si měli kde do tepla sednout," říká studentka Karolína, která je během školního roku na nádraží každý den, protože odtud odjíždí do školy.

Logo

„Měl by vzniknout takový ostrůvkový terminál, kde budou dvě čekárny, bude tam sociální zázemí a bude tam parkoviště po cyklisty," popisuje novou podobu terminálu novopacký starosta Josef Cogan za Starostové a nezávislí.

A dodává, že zároveň se zvýší počet parkovacích míst: „Bude tam také parkoviště pro osobní automobily. Dojde k nárůstu asi o 40 míst v okolí autobusového nádraží."

Na projekt za 50 milionů bez DPH získá Nová Paka 45 dotačních milionů. Nádraží se má modernizovat za provozu a stavba by neměla výrazně omezit dopravu ve městě.

„Akorát se doprava přesune přímo na Kotíkovu ulici. Po roh té stavby bychom zamezili parkování podél Kotíkovy ulice. A vzniklo by podél Kotíkovy ulice improvizované stání pro autobusy," doplňuje Josef Cogan.

Podle představitelů města tady vyroste i zeleň, a objeví se tu základní kámen Nové Paky.

„Rádi bychom v tom místě utvořili takový vodní prvek, který bude symbolizovat vznik města Nové Paky a zároveň také takovou řekněme osu do pravěku," dodává starosta Josef Cogan.

Zmodernizované nádraží by mělo být otevřeno koncem příštího roku.

Spustit audio

Související