Školáci se učili podnikat. Z výdělku podpoří děti v Africe i psí útulek v Nové Pace

22. květen 2018 12:25

Čtvrťáci a páťáci z Královéhradecka zakončili svoji výuku finanční gramotnosti, které se zúčastnili v rámci programu Abeceda peněz. Vyvrcholením celého projektu pro ně byl prodejní jarmark, na němž si na vlastní kůži vyzkoušeli, kolik znalostí si z nových kurzů odnesli i jaké to je vydělávat peníze a komunikovat se zákazníky. 

Největší úspěch zaznamenali čtvťáci z Lázní Bělohrad, kteří vsadili na Bio sortiment.

„Děti samy přišly s tím, že chtějí prodávat bio produkty. Vyráběli jsme společně domácí nudle, kopřivový a jitrocelový sirup, z pampelišek jsme kromě sirupu udělali i med. A vše šlo slušně na odbyt," popisuje třídní učitelka Eva Nekovaříková, jejíž třída si na jarmarku vydělala úctyhodných 32 859 korun. Část výdělku darují zvířecímu útulku v Nové Pace, z části si uhradí výlet do science centra.

Abeceda peněz přibližuje dětem hravou cestou svět podnikání. Za vydělané peníze vyrazí na výlet

Mladí podnikatelé se svým zbožím

Děti z Náchoda si vyzkoušely, jaké to je podnikat. Půl roku se ve škole učily finanční gramotnosti, jak vybudovat vlastní firmu a připravit prodejní sortiment. Před Velikonocemi se s výsledky své práce představily na veřejném jarmarku v centru města. Za utržené peníze by školáci chtěli jet na výlet. Podařilo se jim to?

Po svém přistoupili k jarmarku i čtvrťáci z Rychnova nad Kněžnou.

„Od začátku jim bylo jasné, že chtějí pracovat s recyklovanými a přírodními materiály. Nejvíce se zákazníkům líbily náušnice z knoflíků, šitá srdíčka, pampeliškový med a bezová limonáda," přibližuje třídní učitelka Barbora Heřmanová s tím, že motivací pro děti byla vidina výletu do Lanového centra Deštné.

Díky tomu, že si vydělali bezmála 13 tisíc korun, budou navíc moci i přispět potřebným.

„Zatím se rozhodují mezi příspěvkem onkologickým pacientům nebo podpoře Skutečného dárku Člověka v tísni - třeba nákupu slepic či kozy pro Afriku," dodává učitelka.

Program Abeceda peněz umí děti podnikat

Tento projekt podpoří pravděpodobně i jejich spolužáci z pátého ročníku, kteří jarmark absolvovali minulý týden. Výrobou šitých tašek a batikovaného textilu, ale i párků v rohlíku a dalšího občerstvení si třída vydělala přes 16 tisíc korun.

„Výtečné na Abecedě peněz bylo to plánování a přemýšlení, co budeme vyrábět, jaký materiál k tomu bude potřeba. Udělali jsme si takový malý průzkum trhu - děti si uvědomily, že musíme na jarmark připravit něco, po čem bude poptávka, jinak si nic nevydělají a nebudou moci ani splatit vstupní půjčku. Zajímavý zážitek měly třeba při návštěvě galanterii, musely si samy vybrat látky a dobře si spočítat, kolik jí budou potřebovat. Velmi pečlivě pak přistupovaly i ke střihu, aby látku vytěžily co nejvíce. Každý má talent na něco jiného a Abeceda peněz je skvělý projekt, v němž si každý najde to své, v čem vyniká. Někdo pak během jarmarku obíhá náměstí a láká kolemjdoucí, jiný prodává, další je nadšený a pečlivý pokladník," chválí si jejich učitelka Jana Říčařová.

Program Abeceda peněz umí děti podnikat
autoři: Milan Baják , Marta Vokurková
Spustit audio

Související