Cestovatel Leoš Šimánek křtí svou novou knížku s názvem Amerikou po hřebenech hor

16. září 2016

V pátek 16. září vysílal Český rozhlas Hradec Králové dopoledne po 10. hodině živě z Radioklubu v Havlíčkově ulici za účasti diváků a posluchačů. Hostem byl cestovatel Leoš Šimánek a křtila se jeho nová knížka s názvem Amerikou po hřebenech hor.

Cestovatelem se může stát téměř každý. Ne každý se však vydá do míst, kde před ním ještě nikdo nebyl, zvolí netradiční způsob přepravy či s sebou na expedici vezme jako doprovod celou rodinu.

Všechny jmenované atributy jsou charakteristické pro vedoucího expedic, průkopníka, publicistu, fotografa a spisovatele Leoše Šimánka.

Jeho cestu životem doprovázejí fakta, vedle kterých může náš osud vypadat nezajímavě a všedně.

Čtěte také

O jedinečných zážitcích za svých cest a expedic napsal už jednadvacet knih, je občan tří států, ale ze všech tří pasů nejraději používá ten kanadský, který je údajně nejuniverzálnější.

Leoš Šimánek má také dva domovy: český v Podkrkonoší a kanadský v Severozápadních Teritoriích, ve vlastnoručně postaveném srubu u jezera, pronajatém od státu na devadesát devět let.

Cestovatel Leoš Šimánek křtí svou novou knížku s názvem Amerikou po hřebenech hor
autor: KLO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.