Čeští hasiči lezci jsou nejlepší na světě! V Belgii zdolali i Atomium a ovládli soutěž Grimpday

29. srpen 2024

Napotřetí to cinklo a naši hasiči jsou nejlepší na světě. V červnu totiž zazářili v prestižní mezinárodní soutěži záchranných týmů Grimpday 2024 a tým Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje přivezl z Belgie tu nejcennější zlatou medaili. Můžu teď osobně blahopřát Tomáši Saifrtovi, který za celý tým hasičů lezců přišel do rozhlasového studia.

Tomáš Saifrt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Gratuluji k úžasnému úspěchu. Vy jste mi medaili přinesl ukázat, leží tady na stole. Tak připomeňte, co je to vlastně za soutěž. Vím, že před rokem jsme se tady potkali, to jste byli ve Francii stříbrní.
Ano, loni se podařilo druhé místo, což samo o sobě byl obrovský úspěch. A letos jsme to ještě o jednu příčku dokázali vylepšit. Což byl pro nás opravdu fantastický zážitek. Letos to byl už 18. ročník soutěže Grimpday, která se pořádá od roku 2006 v belgickém Namuru, vymysleli ji místní hasiči. Soutěží týmy v záchraně lidí s použitím lanové techniky. Někde se vytahují nosítka, slaňuje se, leze se nahoru. A pořadatelé vymýšlejí různé složité situace, do kterých se záchranáři mohou dostat i při reálném zásahu. Je potřeba si s takové situaci poradit co nejlépe a co nejrychleji. Rychlost je ale jen jedním z kritérií, které se hodnotí. Zásadně se musí vše udělat tak, aby byl zásah naprosto bezpečný a zároveň komfortní pro zachraňovaného.

Rychlost je jen jedním z kritérií. Zásadně se musí vše udělat tak, aby byl zásah bezpečný a zároveň komfortní pro zachraňovaného.
Tomáš Saifrt, hasič lezec, vítěz soutěže Grimpday

Soutěž tedy vznikla v Belgii, ale minulý rok jste soutěžili ve Francii?
Prvních 16 ročníků soutěže proběhlo v Namuru v Belgii, ale protože pořadatelé chtějí tuto akci udělat atraktivnější, tak začali vyhledávat i lokality v zahraničí. Takže minulý rok to bylo ve Francii poblíž města Marseilles, což samo o sobě nabídlo velkou změnu. Bylo to velice atraktivní, některé disciplíny proběhly v přímořském přístavu na portálovém jeřábu. To byla disciplína vyloženě sportovní, nebyla to úplně reálná záchrana, ale pořadatelé se snaží soutěž dělat atraktivní i pro diváky, kteří ji sledují na internetu, takže tam vkládají opravdu zajímavé konstrukce. Je to zážitek pro nás a vizuálně velmi zajímavé pro diváky.

Čtěte také

Tak mě napadá, když Belgie, určitě jste se podívali i Atomia v Bruselu.
Je to tak. Letos to v Bruselu nebylo poprvé, my se tam podívali už před třemi lety, ale do jiných lokalit. A letos poprvé v historii zařadili pořadatelé do soutěže známé bruselské Atomium a jedna z disciplín se odehrávala přímo tam. A za plného provozu. Atomium je složené z několika koulí, ve třech koulích zároveň pro tři týmy probíhala soutěž a pod námi se pohybovali návštěvníci a ptali se, co se tam děje. Takže jsme jim vysvětlovali celou soutěž Grimpday, protože ne každý to samozřejmě zná.

Takže pro vás simulovalo toho, co se na takových stavbách může stát.
Určitě. Jedna z bezpečnostních věcí, které se řeší při záchranách ve výškách, je pád předmětů z výšky. A tady to opravdu bylo reálné, protože si nemůžeme dovolit, aby nám jakýkoliv materiál spadl dolů, protože bychom tím mohli ohrozit lidi pod námi. A je to tam tedy opravdu výška. Člověk až se teprve podívá sám na místo, tak zjistí, jak je ta konstrukce vlastně veliká.

Kolik vás tvořilo vítězný tým?
Tým je složen z pěti lidí, pět záchranářů plus máme s sebou figuranta a jeden doprovod, jakéhosi rozhodčího. A zároveň tam byl i náš fotograf, který celou soutěž perfektně zdokumentoval. Celkem se soutěžilo ve 12 disciplínách, v podstatě na každý den vyšly čtyři disciplíny, i když tak úplně přesně to rozložené nebylo.

Důležité je umění improvizace. Je potřeba jednat rychle a nenechat se zaskočit. Umět si poradit s jakoukoliv možnou situací.
Tomáš Saifrt, hasič lezec, vítěz soutěže Grimpday

Zmínili jsme Atomium v Bruselu, kam ještě vás soutěžní disciplíny zavedly?
První den bylo také zajímavé podívat se do národního fotbalového stadionu v Bruselu. Nebo na jeden z výstavních paláců EXPO, to byla zase historická budova, po které jsme se pohybovali. A druhý den byl celý situovaný na vodní lodní zdviž, která svého času byla nejvyšší vodní zdviží na světě. Takový výtah pro lodě, který je schopen loď jednorázově zvednout o 70 metrů.

Čtěte také

Co jste tam měli za úkol?
Tam bylo úkolů několik. Strávili jsme tam celý den a absolvovali čtyři disciplíny. Možná bych jednu vypíchl. Ta byla zajímavá a atraktivní v tom, že se jednalo o výstup po lanech, které byly zavěšené na vanu onoho lodního výtahu. Když jsme startovali, tak lodní vana byla dole, takže jsme se dostali do podzemních prostor. A teprve, když jsme byli na místě, tak se celá vana zvedla nahoru do výšky 75 metrů. A časový limit byl daný tím, že zdviž zase postupně začala klesat dolů a bylo potřeba se nahoru dostat dříve, než vana klesne na zem. A poslední den jsme se přesunuli zpátky do Namuru, do tamní pevnost, což je zase velice zajímavý prostor. Tam byly disciplíny, které nám docela dobře sedly, a myslím si, že tím posledním dnem jsme vyhráli celou soutěž.

Je důležité pro vaši profesi umění improvizace?
Stoprocentně, protože při situacích, do kterých se můžeme dostat, je potřeba jednat rychle a nenechat se zaskočit tou situací. Poradit si s jakoukoliv situací.

A ve čtvrtek 5. září v Hradci Králové na Bezpečném nábřeží, které bude konat kousek od budovy Českého rozhlasu Hradec Králové, nám ukážete, co umíte?
Ano, budeme tam mít dokonce dvě dynamické ukázky. Budeme pro lidi k dispozici celý den, takže si budou moci prohlédnout prostředky, se kterými pracujeme, budou si moct i něco vyzkoušet, osahat si to, případně se nás na cokoliv zeptat. A dopoledne a odpoledne proběhnou dvě ukázky, kde bude připravena jednoduchá záchrana.

Tak přijďte příští týden ve čtvrtek 5. září na Bezpečné nábřeží tady v Hradci Králové, kde se určitě i s Tomášem Saifrtem potkáte. Připomínám, je to člen záchranářského týmu hasičů lezců, který v červnu vybojoval na prestižní mezinárodní soutěži záchranných týmů v Belgii zlatou medaili.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související