Soutěž hasičů ve vyprošťování osob u dopravních nehod. Uznání a obdiv diváků si odnesli všichni

4. září 2020 08:07

Krajskou soutěž hasičských týmů z jednotlivých územních odborů ve vyprošťování lidí z vraků havarovaných vozidel sledovaly ve Dvoře Králové nad Labem stovky diváků. Uspěli hasiči ze Svitav a Trutnova.

Hasiči na náměstí ve Dvoře Králové nad Labem vyprostili z devíti havarovaných aut devět zraněných osob. Nešlo naštěstí o následky vážné dopravní nehody, ale o krajskou soutěž právě ve vyprošťování figurantů z vraků vozidel.

Čtěte také

Diváci, kterých na náměstí ve Dvoře Králové rozhodně nebylo málo, se mohli nejen dívat, ale také se ledacos dozvěděli. Jednotlivá družstva se do vyprošťování figurantů vrhla opravdu naplno.

Šlo sice o soutěž, která se ale dala brát i jako součást odborné přípravy. Pro účastníky částečně zábava, částečně hodně vážná věc.

„Člověk nesmí myslet na to, že na něj kouká spousta lidí. Bereme to tak, že to je stejné jako při opravdovém zásahu a děláme vše automaticky, jak jsme zvyklí," říká Miroslav Bahník ze stanice v Broumově.

Regionální soutěž hasičů ve vyprošťování u dopravních nehod se odehrála na T. G. Masaryka ve Dvoře Králové nad Labem

A náměstek ředitele krajských hasičů David Pouč ho doplnil:
„Této oblasti se věnujeme maximálně jak to jde. Rizika na silnicích neklesají, naopak důsledky nehod, většinou kvůli větším rychlostem, bývají relativně vážné. Jak je vidět, konstrukce automobilů je dnes mnohem odolnější než dříve. To ale znamená, že i pro hasiče je mnohem těžší se dostat do havarovaného auta."

Čtěte také

Na náměstí se postupně vystřídalo několik aut s figuranty v různých pozicích - auto na boku, na střeše a k tomu další kulisy.

„Máme k tomu nachystané stromy, svodidla, betonové bloky, zkrátka co může v reálném životě nastat," popisuje Martin Lelka, ředitel pořádajícího Územního odboru Trutnov.

Právě trutnovští hasiči byli nakonec mezi týmy z Královéhradeckého kraje nejlepší, těsně za nimi skončili kolegové z Jičína a Rychnova. Odměnu v podobě uznání diváků si ale odnesli všichni.

„To mne nejvíc těší. Že to neděláme sami pro sebe, ale také pro veřejnost. Soutěž pořádáme na náměstí, aby měli lidé možnost se s touto prací, kterou vidí v televizi u dopravních nehod, seznámit. A byl jsem příjemně překvapen, že přišly i školy a školky," dodává Martin Lelka.

Výsledky regionální soutěže:

HZS PARDUBICKÉHO KRAJE:
1. ÚO Svitavy
2. ÚO Ústí nad Orlicí
3. ÚO Pardubice
4. ÚO Chrudim

HZS KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE:
1. ÚO Trutnov
2. ÚO Jičín
3. ÚO Rychnov nad Kněžnou
4. ÚO Hradec Králové

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související