Česká Skalice hledá nového nájemce Autokempu Rozkoš. Lidé proti tomu podepisují protestní petici

16. červenec 2020 12:49

Autokemping Rozkoš u České Skalice na Náchodsku by se mohl proměnit k nepoznání. Město hledá nájemce, který by do obnovy areálu investoval stamiliony korun. Stávající provozovatelé stánků s občerstvením a část obyvatel proti tomu ale protestují peticí.

„Město Česká Skalice by si přálo kemp za který se nebude muset stydět," říká tajemník radnice v České Skalici Miroslav Novák.

Čtěte také

V autokempu se každoročně ubytuje zhruba dvacet tisíc lidí, k dispozici mají jak chatky a apartmány, tak třeba i místa pro stany nebo karavany.

Peníze na rozsáhlou modernizaci areálu ale město nemá, a právě proto hledá solventního investora.
„Který by mohl investovat v areálu poměrně značnou částku peněz. Představa města je zhruba tři sta milionů korun. A samozřejmě, aby tato investice byla smysluplná, musíme mu zajistit delší nájemní dobu. Ideálně třicetiletou."

Česká Skalice hledá nového nájemce Autokempu Rozkoš. Lidé proti tomu podepisují protestní petici

Město plánuje vypsat veřejnou soutěž. V podmínkách má být například to, že v areálu vzniknou nová místa na ubytování, stravování nebo koupání.
„Kemp by měl být rozdělen do dílčích sektorů. Některé určené pro stanovou plochu, jiné pro karavanová stání a další, kde může být hotelové bydlení."

Čtěte také

Záměr města se ale nelíbí podnikatelům, kteří v areálu nabízí stravovací a další služby. Obávají se například toho, že se z kempu stane oblast pro horních deset tisíc.

„Pro horních deset tisíc si to mohou stavět někde jinde. Sem jezdí lidí, kteří nevydělávají tolik peněz a nejsou tak bohatí," vysvětluje jeden z důvodů vzniku petice její autor Miroslav Krča.

V kempu podniká už víc než čtvrt století a teď obává se, že nový nájemce mu pokračovat neumožní.
„Smlouvu mám do roku 2022. My to máme na pět let, jako stavbu dočasnou. A pak nás tedy mohou vykopnout."

Česká Skalice hledá nového nájemce Autokempu Rozkoš. Lidé proti tomu podepisují protestní petici

A podobně jsou na tom podle Miroslava Krči nejen další podnikatelé v kempu, ale třeba i lidé, kteří pravidelně přijíždí s karavany a nebo rybařit.

Petici, kterou iniciovali, zatím na internetu podepsalo téměř 250 lidí, další podpisy jsou na její papírové verzi.
„Nikdo s námi nekomunikuje, co se bude dít dál. Nebo co by chtěli či nechtěli."

Čtěte také

To ale vedení města odmítá. Také neprodlužování smluv je prý logickým krokem, aby případný nový provozovatel mohl areál převzít bez jakýchkoli závazků.

„Veřejnou soutěž na pronájem autokempu bychom chtěli vypsat po prázdninách," dodává nezávislá starostka České Skalice Zuzana Jungwirthová.

Podle ní zatím zájem projevilo pět různých investorů. Jde například o provozovatele skiareálu v Krkonoších.

Autokemp Rozkoš - celoroční ubytování v kempu blízkém přírodě.

Spustit audio

Související