Rozkoš zdarma. Do areálu populárního autokempu se nebude během léta platit za vstup

27. červen 2019 10:30

Vstup do areálu autokempu Rozkoš bude během letních prázdnin poprvé v historii zadarmo. Pro ubytované hosty se nic nemění, denní návštěvníci se ale do areálu dostanou zdarma. Poplatek zrušilo město Česká Skalice, reagovalo prý na četné žádosti lidí. Samotné vedení autokempu s rozhodnutím radnice nesouhlasí.

Rozkoš bude o prázdninách nepřetržitě hlídaná. Vodním záchranářům začala hlavní část sezóny

Vodní nádrž Rozkoš u České Skalice bude o prázdninách nepřetržitě hlídaná záchranáři

O vodní nádrži Rozkoš u České Skalice se říká, že je to Východočeské moře. Protože je rozlohou asi tisíc hektarů největší vodní plochou v regionu. Není tedy divu, že je vyhledávaným místem pro rekreaci. Ale koupat se tam lidé chodí nejen z pláže u auto-kempu, která je k tomu určená. V létě se proto o dozor a první pomoc starají vodní záchranáři.

„Město Česká Skalice se takto rozhodlo. Já jsem je na možná rizika upozornil a oni přesto, jako jediný vlastník, trvají na tomto usnesení," říká jednatel společnosti Autocamping Rozkoš Jan Šnajdr.

Loni získal kemp ze vstupného zhruba 200 tisíc korun, o ty teď přijde.
„Z tohoto příjmu se samozřejmě hradí provoz sociálních zařízení nebo dětského brouzdaliště. Tam náklady samy o sobě stojí přes 200 tisíc korun na rok. To jsou provozní náklady jen na pitné vodě."

Podle jednatele Šnajdra nedává smysl, aby nutný provoz kempu financovali jen ubytovaní návštěvníci, ale denní hosté ne. Obává se navíc toho, že po zrušení vstupného budou do areálu ve větším přicházet problémoví lidé.
„Vstupné totiž neslouží jen jako příjem od náhodných návštěvníků. Ale samozřejmě do určité míry také areál ochraňuje a blokuje před nežádoucími návštěvníky."

Vodní nádrž Rozkoš u České Skalice bude o prázdninách nepřetržitě hlídaná záchranáři

Podle starostky České Skalice Zuzany Jungwirthové ze sdružení Pro město radnice vstupné zrušila kvůli žádostem lidí. Ty jsou prý zčásti oprávněné.
„Situace v autokempu je taková, že nyní nemáme vstupné v podstatě za co vybírat. Voda ke koupání vhodná není, biotopová jezírka dostavěná nejsou. A tak tam vlastně není co nabídnout."

Rozkoš má ocelový maják. Z pracovní plošiny je nádherný pohled na vodní nádrž a Orlické hory

Rozkoš má ocelový maják. Z vyhlídkové plošiny je nádherný pohled na vodní nádrž a Orlické hory

Na břehu přehradní nádrže Rozkoš na Náchodsku vyrostl nový maják. Čtrnáct metrů vysokou věž postavili prakticky ze šrotu nadšenci z královehradeckého jachtklubu. Na vrcholu má LED světlo, viditelné ze vzdálenosti několika kilometrů.

Autokemp je přitom stále velmi oblíbené místo, každoročně ho navštíví desítky tisíc lidí. Vykoupat se v Rozkoši samozřejmě mohou, ale jen na vlastní nebezpečí, v téhle části přehradní nádrže se totiž opakovaně objevují problémy se zvýšeným výskytem sinic. Právě to měly vyřešit nové biotopy, jejich dokončení je ale stále v nedohlednu.

Ztráta na vstupném by podle starostky Zuzany Jungwirthové neměla mít na hospodaření kempu vliv.
„My jsme ochotni, jako majitelé, tuto ztrátu kompenzovat."

A problém by prý neměla být ani bezpečnost. Na tu bude i nadále dohlížet najatá ostraha, častěji by do areálu měli zajíždět strážníci městské policie.

Spustit audio

Související