Celý život vstupuji na jeviště s pokorou k divadlu, usmívá se herečka a režisérka Ludmila Šmídová

24. březen 2022

Ve stylové Dannyho kavárně secesního Hotelu u Beránka a Městského divadla Dr. Josefa Čížka v Náchodě začala naše další rozhlasová Návštěva, ale také divadelní pouť herečky a režisérky Náchodské divadelní scény Ludmily Šmídové. Na setkání s ní Vás pozvala Romana Joudalová.

Ludmila Šmídová je jednou z těch, kteří před více než půl stoletím začali budovat moderní podobu amatérského divadla v našem kraji.

Čtěte také

Na Krajské přehlídce amatérského činoherního a hudebního divadla v Červeném Kostelci nedávno obdržela Zlatý odznak J. K. Tyla za dlouholetý přínos ochotnickému divadlu v oblasti režie, herectví a organizační práce, nejvyšší ocenění, jakého se u nás může amatérskému divadelníkovi dostat.

Od chvíle, kdy Ludmila Šmídová v kavárně Hotelu u Beránka dostala svoji první hereckou nabídku, uplynulo hodně času. Na jevišti Náchodské divadelní scény začínala vedena čirým nadšením, později začala herectví a režii studovat na Lidové konzervatoři Východočeského kraje v Hradci Králové.

Hra Popel a pálenka - Věra Malmgrenová - Ludmila Šmídová

Tam potkala výrazné osobnosti divadelní pedagogiky, profesora Jana Císaře, profesora Františka Štěpánka, které ji ovlivnily a provázely celou její další poutí po prknech, která znamenají svět.

Ludmila Šmídová si s Náchodskou divadelní scénou zahrála 25 her z toho jich 20 i režírovala.

Jan Josef Kopecký-předseda Volného sdružení východočeských divadelníků Hradec Králové- předává Zlatý odznak J.K.Tyla Ludmile Šmídové

Pro svojí první režii si vybrala text Alejandra Casony, španělského dramatika, který se stal autorem jejího srdce. Jeho hra Jitřní paní v režii Ludmily Šmídové a podání herců Náchodské divadelní scény slavila úspěch. Nastudování náročného textu se povedlo a soubor tehdy postoupil až na metu nejvyšší, na Jiráskův Hronov.

Čtěte také

Největší výzvou Ludmily Šmídové, hereckou zkušeností a rolí, ke které vedla nejsložitější cesta, byla hra Karla Čapka Věc Makropulos, kde hrála Emílii Marty. Dodnes je vděčná všem tehdy už zkušeným kolegům, jako byli Ladislav Hrudík nebo Jiří Kubina, kteří jí byli vynikajícími hereckými partnery.

Zatím posledním představením Náchodské divadelní scény v režii Ludmily Šmídové je hra Jiřího Hubače Generálka Jeho Veličenstva, která měla premiéru v roce 2019 v Městském divadle Dr. Josefa Čížka v Náchodě a slavila úspěchy v roce 2020 na Krajské přehlídce amatérského činoherního a hudebního divadla v Červeném Kostelci, kde získala několik ocenění. Představení bylo doporučeno na Celostátní přehlídku amatérského činoherního a hudebního divadla do Volyně a následně ji viděli také účastníci 91. Jiráskova Hronova v předvečer zahájení festivalu.

Perla secese - Divadlo Dr. Josefa Čížka v Náchodě

Na nejbližší představení Generálky Jeho Veličenstva v podání NDS se můžete jít podívat 25. května 2022 v 19 hodin do Kina 70 v Novém Městě nad Metují.

Herečce a režisérce Náchodské divadelní scény Ludmile Šmídové a jejím hereckým kolegům přejeme mnoho dalších úspěchů a radosti z divadelní práce.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související